Završio službeni posjet Lavrova Hrvatskoj, evo o čemu se razgovaralo

sergej lavrov/profimedia

Službeni posjet ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova završio je svečanim otvorenjem nove zgrade veleposlanstva Rusije u Zagrebu. Sastao se s ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom, premijerom Andrejom Plenkovićem te predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Na sastancima su potvrđeni dobri bilateralni odnosi i gospodarska suradnja Hrvatske i Rusije te su razmijenjena mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, odnosima EU-a i Rusije.

Lavrov se prvo sastao s ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom

“Vrlo mi je drago što sam bio domaćin ministru vanjskih poslova Rusije koji je ovdje bio prije 16 godina i 6 dana. Susret smo počeli čitanjem poezije. Čitao sam na ruskom poeziju koju je pisao Lavrov, koji uz to što je diplomat ministar je i pjesnik”, rekao je ministar Grlić Radman.



Potpisali su plan konzultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova za iduće dvije godine te je Lavrov s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek potpisao program kulturne suradnje od 2020. do 2020. godine.

Dodao je kako je važno napomenuti da za produbljenje odnosa dviju zemalja značajnu ulogu ima međuvladina hrvatsko-ruska komisija za gospodarsku i znanstveno-tehničku suradnju. Rekao je i da ima mogućnosti produbljenja suradnje u turizmu.

“Istaknuo sam kako je u BiH od velike važnosti postići stvarnu jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda koji sami biraju svoje legitimne predstavnike. Zahvalio sam mu na sudjelovanju na konferenciji o obilježavanju 25 godina Daytonskog sporazuma i porukama koje je poslao. Pohvalio sam ulogu Rusije u postizanje primirja u Gorskom Karabahu te naglasio važnost angažmana skupine iz Minska u daljnjim naporima za postizanje trajnog rješenje. Razgovarali smo i o situaciji u Bjelorusiji, Ukrajini, Bliskom istoku i sjeveru Afrike, rekao je Grlić Radman.

Lavrov je istaknuo da Rusija ima dobre odnose s Hrvatskom dodaju kako Europska unija nije baš spremna za dobre odnose s Rusijom.

“Razgovarali smo i o mogućnostima otvorenja ruskog centra za znanost i kulturu u Zagrebu kakvi postoje i u glavnim gradovima drugih zemalja. Razgovarali smo i o BiH i o tome imamo jedinstveni stav da treba poštivati Daytonski sporazum, jednakopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta u BiH. Razgovarali smo i o kosovskom problemu. Istaknuo sam neophodnost kako bi Priština ispunila svoje obveze, prije sve neophodno stvaranja zajednice srpskih općina na Kosovu”, rekao je.

Sastanak s premijerom Plenkovićem počeo je u 11 sati te se Lavrov upisao u Zlatnu knjigu u Vladi.

“Istaknuta je važnost turizma u hrvatsko-ruskim odnosima, gdje se očekuje dodatni zamah nakon završetka pandemije COVID-19. Izražena je obostrana želja za nastavkom bilateralnog dijaloga. Predsjednik Vlade pozvao je ruskog premijera Mihaila Mišustina da posjeti Hrvatsku, navodi se u priopćenju Vlade.

U podne se sastao s predsjednikom Zoranom Milanovićem. 

Na sastanku je bilo riječi i o mogućnostima unapređenja odnosa Rusije s Europskom unijom čija je Hrvatska članica, stoji u priopćenju.

Poslije sastanka, u 13 sati, Lavrov je svečano otvorio novu zgradu veleposlanstva Ruske Federacije.

Na otvorenju su bili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te bivša predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Time će i formalno biti okončana politička, i financijska, saga koja je dugo otežavala odnose Hrvatske i Rusije.

Podsjetimo, raskinut je stari i postignut je novi sporazum o smještaju diplomatskih predstavništva a konačna računica za Hrvatsku je povoljna – novim aranžmanom godišnje će uštedjeti 167.000 eura. Hrvatska i Rusija sklopile su još 1993. taj sporazum po kojem svaka država drugoj daje prostor za veleposlanstvo.

Komentari