ZAVRŠEN JE PRVI KRUG IZBORA Što se promijenilo, a što ostalo isto na političkoj sceni?

Izbori Foto: Marko Dimic/PIXSELL

Završen je prvi krug lokalnih izbora, prebrojeni su glasački listići. Najpraćenija i najneizvjesnija je borba za gradonačelnike u četiri najveća grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Evo tko u tim gradovima ide u drugi krug

U metropoli će uvjerljivu pobjedu u prvom krugu pokušati zadržati Tomislav Tomašević iz platforme Možemo!, koji je osvojio više od 45 posto glasova. U tome će ga pokušati spriječiti predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro, koji ima malo više od 12 posto potpore birača.

U Splitu je pobjednik prvoga kruga kandidat Centra Ivica Puljak s gotovo 27 posto osvojenih glasova. Snage će u drugom krugu odmjeriti s HDZ-ovim Vicom Mihanovićem koji je prešao 23 posto osvojenih glasova.

Rijeka će birati između kandidata SPD-a, HSU-a, IDS-a i HSS-a Marka Filipovića, pobjednika prvoga kruga s malo više od 30 posto glasova, i nezavisnog Davora Štimca, kojeg je zaokružilo malo više od 16 posto birača.



U Osijeku je pobjedu u prvom krugu odnio HDZ-ov Ivan Radić s gotovo 39 posto osvojenih glasova. Njegove planove pokušat će pomrsiti kandidat Domovinskog pokreta i Mosta Berislav Mlinarević. On je dobio malo više od 19 posto glasova.

HDZ osvojio većinu u gradskim vijećima 11 većih gradova, SDP u dva, HSLS i Možemo po jednom

HDZ je na izborima za gradska vijeća osvojio većinu u 11 većih gradova, SDP u dva, Možemo! i HSLS u po jednom gradskom vijeću kao i četiri nezavisne liste, koje su se natjecale na nedjeljnim lokalnim izborima, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva.

HDZ tako ima većinu u gradskim vijeća Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Karlovca, Siska, Velike Gorice, Krapine, Virovitice, Požege i Osijeka. SDP je najviše glasova osvojio u gradskim vijećima Rijeke i Koprivnice. IDS ima većinu u Gradskom vijeću Pule, HSLS u Bjelovaru, a  u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koalicija predvođena platformom Možemo!.

Nezavisna lista Mirka Duspare osvojila je najviše glasova u Gradskom vijeću Slavonskog Broda, lista Ivana Čehoka u gradskom vijeću Varaždina, lista Matije Posavca u Čakovcu te lista Ivana Penave u vukovarskom Gradskom vijeću.

Pobjednici po mandatima u Županijskim skupštinama

HDZ je osvojio 13 županija – Sisačko-moslavačku, Karlovačku, Varaždinsku, Ličko-senjsku, Virovitičko-podravsku, Požeško-slavonsku, Brodsko-posavsku, Zadarsku, Osječko-baranjsku, Šibensko-kninsku, Vukovarsko-srijemsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku.

SDP je najviše mandata dobio u skupštinama u četiri županije: Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Primorsko-goranskoj.

U Bjelovarsko-bilogorskoj najviše mandata ima lista Damira Bajsa, u Istarskoj IDS i u Međimurskoj županiji Nezavisna lista Matije Posavca.

U zagrebačkoj gradskoj skupštini većinu je osvojila platforma Možemo!

Komentari