Zavod za javno zdravstvo objasnio kolika je doista vjerojatnost da ćete se putem pošiljki zaraziti korona virusom

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.

Navedena priopćenja sadržavat će aktualne podatke o broju oboljelih i savjete vezane uz sigurnost i zaštitu stanovništva.

S obzirom na to da dobivaju upite o riziku od zaražavanja novim korona virusom putem poštanskih pošiljki iz Kine, iz HZJZ-a poručuju kako smatraju na temelju dostupnih podataka da je rizik od prijenosa novog korona virusa na ljude putem poštanskih pošiljki zanemariv.

Hrvatska pošta: Zbog korona virusa obustavljene su pošiljke iz Kine



Naime, prijenos novog korona virusa putem poštanskih pošiljki nije još nigdje zabilježen.

Iako nisu u potpunosti razjašnjeni putevi prijenosa ovog novog virusa, svi dostupni podaci upućuju na to da je za prijenos s čovjeka na čovjeka potreban bliski kontakt poput obiteljskog kontakta (njegovanje oboljeloga) ili manipuliranje s bolesnikom u zdravstvenoj ustanovi.

Svi do danas poznati korona virusi, uključujući virus koji je prije 18 godina uzrokovao SARS i virus koji unazad sedam godina uzrokuje MERS prenose se izravnim bliskim kontaktom (kapljičnim putem) i vrlo su osjetljivi na atmosferske uvjete (vrlo kratko zadržavaju infektivnost izvan ljudskog tijela) te za ni jedan od njih nije utvrđen prijenos putem poštanskih pošiljki.

Imajući u vidu sve što je poznato o novom korona virusu i od ranije poznatim korona virusima, u HZJZ-u smatraju da je rizik od prijenosa poštanskim pošiljkama zanemariv, piše Dnevnik.hr. 

Komentari