Zavadlavu u zatvor pristižu brojna ljubavna pisma

Facebook

Na splitski Županijski sud učestalo su počela pristizati pisma potpore i podrške upućena 25-godišnjem Filipu Zavadlavu, osumnjičenom za trostruko ubojstvo, koji se trenutno nalazi na vještačenju u u Klinici za psihijatriju Vrapče, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznaju novinari, dosad je stiglo tridesetak pisama, a sve su ih poslale žene raznih dobi i iz raznih krajeva Hrvatske, ali i svijeta. Mladom ubojici tako su pisale žene iz Rijeke, Zagreba, Đakova, Osijeka, pa čak i iz australskog Sydneya.

“Dragi Filipe…” početak je gotovo svakog pisma u kojem mu pripadnice ljepšeg spola crtaju srca i mahom pišu da nije sam, daju mu bezrezervnu podršku, bodre ga da izdrži, govore mu kako se sve nepravedno prelomilo preko njega, nadaju se da će i on njima pisati, obećavaju mu da će ga zauvijek čekati i izražavaju nadu da će jednog dana zajedno uživati na slobodi.

Sva ta pisma, a kako je krenulo očito će ih biti još, uglavnom šalju na zatvorsku bolnicu u Zagrebu i u Vrapče, da bi ih onda uprave tih institucija proslijedile na splitski sud sucu istrage zaduženom za taj slučaj, koji mora dati odobrenje da bi svako od pisama na kraju i završilo u Filipovim rukama.


Iako je dosad na sudu primljen samo jedan zahtjev ženske osobe za odobrenje posjeta Zavadlavu, koji je odbijen, nema sumnje da će ih, s obzirom na rastući broj “obožavateljica”, uskoro biti i više.

U svijetu, kao i u Hrvatskoj, nije ovo prvi put da zatvorenici osuđeni ili osumnjičeni za najgora kaznena djela dobivaju pisma obožavateljica ili se čak njima i žene. U Hrvatskoj je svakako najpoznatiji slučaj nedavnog zatvorskog vjenčanja Srđana Mlađana, koji je osuđen na 27 godina zatvora za trostruko ubojstvo, pljačku banke i otmicu.

Kako objasniti činjenicu da žene privlače ubojice? Pa i najgori monstrumi na svijetu, poput serijskih ubojica Richarda Ramireza, Charlesa Mansona ili Teda Bundyja imali su gomile obožavateljica koje su im pisale strastvena ljubavna pisma.

Psihijatri su iskovali termin hibristofilija, što je naziv za seksualnu parafiliju (patološka sklonost koja se definira kao iskustvo intenzivne seksualne uzbuđenosti koju uzrokuju atipični predmeti, situacije, fantazije, ponašanje ili pojedinci – op.a.), preciznije – seksualnu sklonost prema osobama koje su počinile strašan zločin ili zločine.

Umjesto tog naziva kolokvijalno se često koristi naziv “sindrom Bonnie i Clyde” (Bonnie Parker i njezin partner Clyde Barrow jedan su od najpoznatijih ljubavnih kriminalnih parova u povijesti – op.a.), piše Slobodna Dalmacija.

Komentari