Zavadlav tvrdi da nije kriv: Oslobodite me i nominirajte za Nobelovu nagradu za mir

Milan Sabic/PIXSELL

Suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubojstvo u Splitu završava se danas. U potpunosti negira počinjenje kompletne optužbe. 

“Razmišljanje da bih bio eventualno sudionik događaja je nametnuto od drugih osoba putem medija i pisama, što sam ja prihvatio i povjerovao”, rekao je Zavadlav, prenosi Dalmatinski portal.

Tvrdi da na dan ubojstva uopće nije bio u Varošu. “Bio sam na moru, a uhićen sam na temelju nečije insinuacije i trenutnog shvaćanja pojedinca. Nisam to napravio. Zašto bih tako nešto napravio? Još uvijek me nitko nije nedvojbeno uvjerio da sam ja osoba koja je pucala u 15.34 na Šperunu i u 15.42 u Radmilovićevoj”.

Dodao je kako mu je žao što živi u društvu u kojem se događaju ovakve stvari te želi da se izvuku pouke na institucionalnoj razini, da se ovakve stvari više ne događaju. “Čuo sam da su neke osobe bile maltretirane od žrtava, radi se o neprilagođenim osobama i nasilnicima. Nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me se nominira za dodjelu Nobelove nagrade za mir”.



Ne slaže se s nalazom vještaka psihijatara i psihologa koji su utvrdili da je bio bitno smanjeno ubrojiv u trenutku počinjenja djela.

“Bio sam i ostao potpuno zdrava osoba. Ako moja krivnja leži u tome što sam živ, onda sam apsolutno kriv. Dajte mi 50 godina zatvora”.

Zamolio je predsjednicu sudskog vijeća, sutkinju Višnju Strinić da presudu donese što prije, ako je moguće danas. Uvjeren je da će ga sud pustiti na slobodu.

“Nejasna je i neutvrđena ostala i ova nabava oružja, tako da ni od toga nema ništa. Kada dođem doma, vjerojatno ću se još nečega sjetiti”.

Podsjetimo, optužnica ŽDO-a tereti Zavadlava da je 11. siječnja 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovim te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno, hicima likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Presuda će biti izrečena u utorak na splitskom Županijskom sudu.

U završnom govoru zamjenik Županijskog državnog odvjetništva Žarko Štrbac je rekonstruirao Filipov život, ali i tragični događaj. Rekao je kako je obrana optuženog neosnovana, neprihvatljiva i smiješna, da je to odraz njegove ličnosti koju su utvrdili i vještaci te da na sebe želi okrenuti svu pažnju.

Tužiteljstvo je uvjereno kako su u postupku izvedeni dokazni postupci koji potvrđuju počinjenje kaznenog djela, kao i da je Zavadlav pomno isplanirao to što će napraviti.

“Bio je uporan da to realizira. Radilo se o bezobzirnoj osveti. Napravio je to usred bijela dana, u središtu grada, čekao je svoje žrtve i bilo mu je važno likvidirati ih jer je smatrao da su manje vrijedne, a i smetale su mu u životu. Nikome se ne smije dozvoliti da zakon uzme u svoje ruke. To bi bio divlji zapad, takvo ponašanje treba biti sankcionirano. Smatram da bi zatvorska kazna u trajanju od 50 godina bila dovoljna da se ostvari generalna prevencija”, zaključio je Štrbac.

Branitelj optuženog Zavadlava odvjetnik Branko Šerić je u završnom govoru tvrdio kako njegov branjenik nije bio ubrojiv što je pokazala i njegova današnja obrana te nastavio da kaznena djela nije počinio iz bezobzirne osvete, kao i da se u tom slučaju radilo o običnom ubojstvu.

Obrana: Zavadlav bio bitno smanjene ubrojivosti

Dodao je da je današnja Filipova obrana čista deluzija. Zgrožen je zahtjevom tužiteljstva koje za Zavadlava traži maksimalnu kaznu od 50 godina. Upozorio je i da se u hrvatskom pravosuđu događa da sud ne sudi nego da vještaci presuđuju.

“Šokiran sam time jer se do sada u praksi nije dogodilo da osoba bitno smanjene ubrojivosti dobije maksimalnu kaznu. Pogotovo zato što je bitno smanjeno ubrojiva osoba je sužene svijesti, a i pitanje je motivacije u tom trenutku. I to dovodi u pitanje je li se uopće radilo o osveti, a kamoli bezobzirnoj osveti. Pogotovo kada čujemo da je pucao u pogrešnu osobu, a ne u onu prema kojoj je trebao gajiti osvetničke namjere”, kazao je Šerić.

 

Komentari