Zavadlav je nekoliko puta najavljivao da će napraviti pokolj, do svoje glavne mete nije stigao

Brutalna smaknuća iz kalašnjikova u splitskom Varošu nisu obračun kriminalnih skupina, istaknulo se na konferenciji za medije u PU splitsko-dalmatinskoj u nedjelju ujutro.

Nije obračun kriminalnih skupina, ali je obračun s kriminalom, mišljenje je javnosti koja je prigrlila osvetu zbog obiteljskih problema kao motiv s kojim je Filip Zavadlav (25) izrešetao tri osobe. Navode se dugovi zbog ovisnosti o drogi u koju mu je upao brat te iznude novca kojom je bio izložen s cijelom obitelji. Situacija je, međutim, daleko od toga da bude crno-bijela.

Otprije ima dosije

Filip, koji je pomorac, je navodno već, i to ne jednom, najavljivao da će se obračunati s odgovornima čim dođe kući s broda.

Otprije ima dosje u kojem su evidentirane kaznene i prekršajne prijave zbog obiteljskog nasilja, krađa, teških krađa i prijetnji. Cijela obitelj, koja živi na splitskim Skalicama, je odavno pod nadzorom Centra za socijalnu skrb, upravo zbog obiteljskog nasilja koje se događalo. Jedan brat uhićenog mladića je na liječenju od ovisnosti u Crnoj Gori, a drugi je također doveden u policiju zbog saznanja koja bi mogao imati vezano uz pozadinu zločina. On je isto konzument droge, koji je duboko zaglibio u kriminalni svijet.



U jednoj od teških krađa Filip Zavadlav je optužen da je zajedno s majkom provalio u crkvu, a u dosjeu ima i presudu na uvjetnu kaznu zbog nasilja u obitelji. Prijavljen je i za zločin iz mržnje zbog prijetnji gay aktivistu u Splitu, ali je u konačnici u tom postupku oslobođen.

Pun spremnik

Slobodna Dalmacija saznaje također da se nakon trostrukog ubojstva u Varošu Filip Zavadlav presvukao i sakrio automatsku pušku kojom je pucao. Nije uhićen u odjeći u kojoj je bio u vrijeme krvavog pohoda, tako da nije točna informacija da je nakon zločina sjedio u lokalu i čekao policiju. U to vrijeme se prvo pobrinuo riješiti se dokaza te je tek onda došao u kafić gdje je uhićen.

Nije za sada poznato odakle mu automatska puška AK-47. Okvir kalašnjikova ima 30 metaka, u subotu je u Varošu ispaljeno 36 hitaca, što znači da je ispraznio jedan i stavio drugi okvir, koji nije potpuno ispraznio. Znači da je u skrivenom kalašnjikovu i gotovo pun spremnik streljiva. Službeno je potvrđeno da ni on ni članovi njegove obitelji nisu policiji prijavljivali prijetnje ili probleme s osobama iz splitskog kriminalnog miljea. Sve navedeno potkopava priču o ubijanju po Splitu kako bi zaštitio brata i obitelj od zlostavljanja kriminalaca.

I kad pogledamo profil smaknutih osoba i dosjea, jasno je da se ne radi o profesionalnim kriminalcima već o osobama iz polusvijeta. Ubijeni su: Jurica Torlak, Marin Boban i Marin Ožić Paić zvani Pajser. Od njih je samo Ožić Paić imao prijavu zbog dilanja heroina, i to otprije par mjeseci, kada mu je u stanu nađeno 200-tinjak grama te droge, znači radi se o dileru početniku.

Torlak je odslužio tri godine zatvora kada je motociklom usmrtio osmogodišnju djevojčicu u Spinutu 2004. godine. Tada mu je suvozač na skuteru bio Vedran Biuk, splitski osuđivani diler i trgovac oružjem koji je također bio optužen u slučaju, ali je oslobođen krivnje. Formalno, to je jedina veza Jurice Torlaka s trgovinom drogom jer se tada pričalo da su bježali motorom jer su imali kod sebe ilegalnu robu.

Neformalni izvori kažu da je dilao “u sitno”, kao i veliki dio društva koji se okuplja na Matejuški i krati dane alkoholom i opijatima. Boban je bio problematičan od mladih dana, ali uglavnom zbog ponašanja, dok zbog zlouporabe droge nije nikada kazneno prijavljen. Činjenica je da je brat Filipa Zavadlava bio također dio tog društva te se i sam bavio sitnim ilegalnim poslovima.

Prema dostupnim podacima, policijskih prijava ima s obje strane: i sa strane počinitelja i njegove obitelji, i sa strane žrtvi. Međutim, ni s te strane se ne radi o organiziranom kriminalu, dilerima jačeg ranga ili iznuđivačima koji bi sustavno zlostavljali nemoćnu obitelj u kojoj ni jedan član nema mrlje u prošlosti.

Jači igrač

Jedini donekle jači igrač je Jerko Malvasija, koji je trebao biti sljedeća žrtva toga dana, ali ga je providnost spasila da može nastaviti sa svojim zanimacijama s druge strane zakona. Malvasija u dosjeu ima presudu za dilanje dva i pol kilograma marihuane, protupravnu naplatu i krađu. Početkom 2013. godine je sa suučesnikom bježao policiji u vozilu u kojem su imali marihuanu te su na raskrižju ulica Domovinskog rata i Dubrovačke u Splitu u ranim poslijepodnevnim satima projurili kroz crveno svjetlo i oborili pješakinju. Nakon toga su nastavili brzu vožnju Ulicom Domovinskog rata dok im na automobilu nije pukla guma te su se morali zaustaviti.

Jedan je uhićen odmah, a drugi se predao desetak dana kasnije. Jerko Malvasija je tada osuđen na dvije godine i osam mjeseci zbog preprodaje marihuane, u što su mu uračunate ranije presude zbog krađe i protupravne naplate. U kolovozu prošle godine je sudjelovao u prometnoj nesreći na raskrižju ulica Slobode, Hrvatske mornarice i Domovinskog rata kada je poginula pješakinja, a teško je ozlijeđen pješak. Vozio je Golf, a sudario se s vozačicom BMW-a, za koju se utvrdilo da mu je oduzela prednost prolaza.

Je li on bio glavna meta, a trojica ubijenih popratne žrtve, zna za sada samo Filip Zavadlav, koji će imati priliku kazati svoju priču. Vidjet ćemo onda hoće li pričati o osveti za maltretiranje ili će odabrati drugi način obrane jer mu taj znači postupak za teška ubojstva, za što može dobiti do 50 godina zatvora. Tijekom postupka će se napraviti i kombinirano psihijatrijsko-psihološko vještačenje pa postoji mogućnost da njegov nalaz promijeni smjer postupka, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari