Zatvara se improvizirani migrantski kamp Vučjak

Ilustracija Foto: Cropix

Migrantski kamp Vučjak kod Bihaća bit će rasformiran do kraja idućeg tjedna, a sve osobe koje se tamo nalaze bit će premještene u kampove u kojima postoje humaniji uvjeti za njihov smještaj, potvrdio je u petak ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

 Dogovor o tome postignut je tijekom sastanka kojega je Maktić održao s predstavnicima vlasti Unsko-sanske županije, a pojasnio je kako će migranti iz kampa Vučjak biti raspoređeni unutar drugih kampova koji trenutačno za to imaju kapacitete dok se ne osposobi novi migrantski centar, koji je planiran u napuštenoj vojarni u Blažuju kod Sarajeva.

 “Dogovoreno je da se migranti početkom idućeg tjedna izmjeste s ove lokacije u druge prihvatne centre izvan Unsko-sanske županije te da se ovaj neformalni kamp zatvori”, stoji u priopćenju Ministarstva sigurnosti dostavljenom medijima nakon sastanka Mektića s predsjednikom vlade Unsko-sanske županije Mustafom Ružnićem.

 Postignut je i dogovor kako je unutrar te županije nužno uspostaviti novi prihvatni centar izvan naseljenih mjesta u koji bi se postupno izmjestili migranti iz prihvatnih centara Bira i Miral, koji se nalaze u Bihaću odnosno Velikoj Kladuši.



 U kampu Vučjak trenutačno boravi između 500 i 600 ilegalnih migranata. Oni borave pod plastičnim šatorima, bez grijanja, tekuće vode i električne energije na lokaciji koja je bivši deponij smeća i blizu je minskih polja.

 Trenutačno zatvaranje Vučjaka zatražila je i u utorak povjerenica Vijeća Europske za ljudska prava Dunja Mijatović, koja je stanje u tom improziviranom kampu opisala “katastrofalnim”.

Komentari