Zatočio podstanara u Zagrebu: Na prsima mi je nožem napisao ´smeće´

‘Želiš li da te mučim nožem ili ranjavam pištoljem?‘
Ivan Đurić (39), zvani Naci Đuro, pravomoćno je osuđen za prijetnje i zatvaranje podstanara

Ivan Đurić (39), poznatiji kao Naci Đuro ili Đuro Baraba, do proljeća iduće godine bit će iza rešetaka glinske kaznionice kamo je upućen na odsluženje kazne nakon što je lani u stanu na Savici zatočio podstanara, prijetio mu smrću, tjerao ga da napiše oproštajno pismo te mu na prsima nožem urezao riječ “SMEČE”.

Općinski kazneni sud u Zagrebu ga je zbog protupravnog oduzimanja slobode i prijetnji osudio na djelomičnu uvjetnu kaznu prema kojoj je u zatvoru trebao provesti 10 mjeseci, a 13 mjeseci na trogodišnjem uvjetu, međutim splitski Županijski sud je presudu preinačio osudivši Đurića na 19 mjeseci bezuvjetnog zatvora. Paralelno s time, tri godine se mora liječiti od ovisnosti o drogama.

˝Užasno mi je žao zbog svega, a vrijeme provedeno u pritvoru mi je bilo dovoljno da razmislim što sam napravio. Krivo sam postupio i, da mogu vratiti vrijeme, ne bih to ponovio. Renato se istog dana iselio iz mog stana i više ga nisam ni vidio ni čuo˝, posuo se pepelom Đurić u sudnici. Na ispitivanju u tužiteljstvu tvrdio je pak da je bio frustriran i ljut na podstanara jer je bez njegova znanja i odobrenja u sobi ostavio psa.



Slom živaca

˝Izmet i mokraća bili su posvuda. Pokušao sam s njim stupiti u kontakt, a kad se vratio u stan, izgubio sam kontrolu. Svašta sam mu rekao, možda i prijetio ubojstvom. Renata sam više puta ogrebao po prsima i prerezao mu majicu, ali se događaja ne sjećam jer sam imao slom živaca. Mobitel sam u ruci držao i govorio mu da ga snimam, ali nisam. Bio sam tri dana u heptanonskoj krizi, bez terapije˝, pravdao se Đurić u tužiteljstvu.

Ninoslav M. (46) svjedočio je tim mahnitim scenama dan prije nego što se sam otišao javiti u Remetinec na odsluženje 10-mjesečne kazne zbog vlastitih grijeha.

˝Pili smo pivu i zezali se u dnevnom boravku Đuro, njegova djevojka, ja i podstanar. Došlo je do konflikta Đure i podstanara oko psa da je neuredan i da se o njemu ne brine. Gledao sam sa strane kad je Đuro uzeo nož i počeo u stojećem položaju rezuckati podstanara po glavi i rukama. Rastrgao mu je potkošulju, a meni je rekao da uzmem mobitel i snimam kako bi to stavio na Facebook. Htio je pokazati kako on rješava slučajeve koji mu dignu živac.

Uzeo sam neki mobitel sa stola i snimao. Bilo je krvi, a podstanar mu je govorio: ‘Đuro, nemoj!’ Nisam im se približavao jer je lamatao nožem i bojao sam se da i mene ne zakači˝, opisao je Ninoslav M. pa dodao da je u jednom trenutku otišao jer to više nije mogao gledati.

O podstanarstvu iz noćne more Renato Š. je nakon nemilog događaja za Jutarnji opisao što je proživio po povratku u stan u kojem je dotad bio mjesec i pol. Brava na vratima bila je promijenjena, a Đurić mu ih je otvorio sa “skakavcem” u ruci. Pustio ga je u stan, zaključao vrata i sakrio ključ.

Trenuci užasa

˝Unajmio sam stan za sebe i labradora. Ivan mi se činio normalnim. Bilo je sve u redu do vikenda prije nemilog događaja kada sam išao na put te ga pitao je li mu problem pričuvati psa. Pristao je, da bi mi već drugi dan počeo slati uvredljive poruke. Po povratku u stan otvorio mi je vrata. Udario me rukom u potiljak, rekao mi da sam seronja te me išamarao. Zatim mi je nož uperio u trbuh pokazujući mi ladicu u kojoj je pištolj.

Pitao me želim li da me muči nožem ili da me ranjava pištoljem. U sobi je pas bio zatvoren, sve je bilo zasrano i usmrđeno. Pribio me na štok, kidao mi odjeću, majicu rasparao nožem. Šutao me i uhvatio za lijevu bradavicu rekavši da će je odsjeći, a onda je kroz smijeh kazao da će me rezbariti. Na prsima mi je nožem napisao “smeće”˝, ispričao je Renato Š. kojem je Đurić uzeo dokumente i prijetio smrću ako ga prijavi policiji te ga je natjerao da napiše oporuku roditeljima.

˝Rekao sam mu da nemam što napisati, pa je otišao u kuhinju po drugi nož. Premro sam od straha˝, zaključio je Renato Š., piše Jutarnji list 

Komentari