ZASTUPNICI PONOVNO U SABORSKIM KLUPAMA! Čeka ih burna jesen

Foto: Screenshot

Hrvatski saborski zastupnici imali su dovoljno vremena za odmor koji je trajao dva mjeseca. U srijedu počinje redovno jesensko zasjedanje koje, prema Ustavu, traje do sredine prosinca. 

Tradicionalno će se zasjedanje otvoriti “aktualnim prijepodnevom” u kojemu će pitanja članovima Vlade postaviti 39 zastupnika. Prva od nih bit će Dragana Jeckov (SDSS), a posljednji HDZ-ov Ante Bačić.

Sabor će bez prekida zasjedati do 12. studenoga, nakon čega će napraviti stanku zbog obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Nakon toga se zastupnici u Sabornicu vraćaju 24. studenoga i u njoj ostaju do ustavnog roka, a po potrebi i dulje, rekao je Gordan Jandroković, predsjednik Sabora.

Premijer podnosi Godišnje izvješće Vlade

Očekuje se vruća jesen po političkom pitanju pa se stoga mnogi zakoni i izvješća u jesenskom zasjedanju trebaju raspraviti. Među njima je i Godišnje izvješće Vlade, koje jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, usmeno podnosi premijer.



U jednosatnom govoru, Sabor upoznaje sa uočenim pojavama, problemima i stanjem u društvu te s poduzetim aktivnostima, o premijerovom Izvješću raspravljaju samo klubovi zastupnika, a njih je trenutno 14, s tim da bi im broj mogao još rasti. Posljednji osnovani je Klub Fokusa i nezavisnih zastupnika, čine ga oporbeni zastupnici Dario Zurovec i Damir Bajs te Veljko Kajtazi, zastupnik saborske većine.

Prvih dana jesenskog zasjedanja očekuje se da će Sabor raspraviti sedam zakonskih prijedloga, među njima i izmjene Zakona o minimalnoj plaći. Ministar rada Josip Aladrović je istaknuokako će se tim zakonom propisati obvezno ugovaranje minimalne plaće u bruto iznosu.

To konkretno znači da će poslodavac s radnikom trebati ugovoriti isplatu minimalne plaće u bruto iznosu od 4.250 kuna, a ne 3.400 kuna koliko se radniku isplaćuje na račun, poslodavac koji se o to ogriješi može biti kažnjen od 60 tisuća do sto tisuća kuna.

Ista kazna prijeti i poslodavcu koji isplaćuje niža primanja od minimalne plaće, ali i onome koji s radnikom potpiše sporazum da se odriče isplate minimalne plaće.

Važno je istaknuti kako je u poratu broj radnika koji primaju minimalnu plaću.

U prosincu prošle godine primalo ju je nešto manje od 46 tisuća radnika ili 4,2 posto ukupno zaposlenih, u prvom kvartalu ove godine njih nešto više od 52 tisuće ili 4,7 posto zaposlenih.

Komentari