Zastupnici o Mamiću: DORH treba istražiti njegove optužbe o mitu sucima. Na ovakvim slučajevima se gradi slika o hrvatskom sudstvu

Sabor/Jurica Galoic/PIXSELL

Saborski zastupnici poručili su u srijedu da bi Državno odvjetništvo (DORH) moralo ispitati teške optužbe koje je Zdravko Mamić, osuđen na šest i pol godina zatvora, iznio na račun predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse i osječkih sudaca koje je optužio za korupciju.

HDZ-ov Branko Bačić ocijenio je da je riječ o iznimno teškim optužbama i kvalifikacijama. “Treba uzeti u obzir da dolaze od pravomoćno osuđene osobe, ali neovisno o tome, sve te optužbe treba detaljno ispitati. Koliko je poznato, Mamić je sve te optužbe dostavio DORH-u i očekujem da se ispitaju sve te okolnosti. No, DORH je neovisno tijelo i mi ne možemo utjecati ni na dinamiku postupka ispitivanja takvih optužbi”, izjavio je novinarima u Saboru.

S obzirom  da se radi o optužbama prema najvišim dužnosnicima sudbene vlasti, Bačić je kazao kako vjeruje da hrvatsku javnost interesira opravdanost ili neopravdanost “takvih groznih optužbi” pa, “ne radeći nikakav pritisak kao član predstavničkog tijela”, očekuje da DORH što prije izvijesti javnost o rezultatima izvida.

Bačić: Na ovakvim slučajevima se gradi slika o hrvatskom sudstvu

Dodao je da se zalažu da se rad hrvatskog pravosuđa učini što je moguće transparentnijim i poboljša rad hrvatskih sudova. “Određeni napredak postoji, no, na ovakvim slučajevima se gradi slika o hrvatskom sudstvu. Zato mislim da je u najvećem interesu prozvanih sudaca koje je Mamić optužio da se ispitaju sve okolnosti i da se sve raščisti”, smatra Bačić.Arsen Bauk iz SDP-a ističe da Mamićeve optužbe na račun određenih pravosudnih dužnosnika zaslužuju da ih se istraži i da se utvrdi istina.

“To bi svakako povećalo povjerenje u pravosuđe ako se te optužbe otklone ili, pak, ako se potvrde onda sankcijama za dužnosnike o kojima je riječ. Druga stvar je što je Mamić strana u postupku i pokušava svoju poziciju učiniti boljom”, napomenuo je.

“Što se tiče političke scene, sada se opet aktualizira ono naše istražno povjerenstvo kojim smo željeli ukazati na određenu vrstu političkog i parapolitičkog utjecaja na pravosuđe. Za društvo bi bilo dobro da je to povjerenstvo počelo s radom, no, nažalost, parlamentarna većina to nije prihvatila pa smo ostali uskraćeni za mnoge odgovore na pitanja koje je jučer i Mamić potaknuo”, rekao je Bauk. Smatra da će DORH utvrditi istinu, kakva god ona bila, a založio se i da se sjednice Državnog sudbenog vijeća (DSV) ubuduće održavaju u Saboru i budu javne.

Benčić: Naše povjerenje u pravosudni sustav ne može biti čvrsto

Sandra Benčić iz Možemo poražavajućim za hrvatsko sudstvo i društvo karakterizira činjenicu da netko tko je osuđen kao kriminalac na takav način može optuživati i tvrditi da ima dokaze da je podmićivao doslovno vrh pravosudne vlasti.

“To je za mene dno pravosuđa. Mada se iskreno nadam da tome nije tako, na žalost, naše povjerenje u pravosudni sustav ne može biti čvrsto. Valja reći da je u pitanju predsjednik Vrhovnog suda koji kontinuirano napada bilo koji oblik kritike pravosudnog sustava i da je Đuro Sessa organizirao okrugli stol na temu je li uopće primjereno raditi istraživanja javnog mnijenja o njihovom povjerenju u pravosuđe jer da zapravo to pridonosi nepovjerenju u pravosuđe.

Znači, mi građani koji imamo sumnje kako su se donosile određene presude smo krivi zbog nepovjerenja u pravosuđe, a ne, primjerice, činjenica da predsjednika Vrhovnog suda jedan kriminalac može dovoditi u situaciju sumnje da je počinio koruptivna kaznena djela”, istaknula je.

Benčić smatra da DORH apsolutno treba ispitati Mamićeve navode jer ih on ne iznosi tek sada i dodaje da ne znači da je to što je rekao točno, ali državne institucije trebaju reagirati kada se vrh bilo koje vlasti optužuje za vrlo ozbiljna koruptivna djela.

Zastupnica Centra Dalija Orešković poručila je da navodi Zdravka Mamića o korumpiranim sucima ne smiju ostati neistraženi i nekažnjeni, jer naši građani imaju pravo na pošteno pravosuđe. “Institucije moraju u najhitnijem roku ili iz sustava odstraniti korumpirane suce ili sprati ljagu s njihovog imena i ugleda”, rekla je Orešković.

Komentari