Zastupnici Mosta podnijeli većinu amandmana na rebalans proračuna, Vlada ih sve odbila

Unatoč kritikama predlagatelja amandmana, Vladini predstavnici redom su odbijali amandmane oporbenih klubova i zastupnika na rebalans državnog proračuna. Zastupnici Mosta podnijeli su glavninu od 117 amandmana, a Vlada nije prihvatila ni jedan. 

Odbijeni lokalni e-referendumi

Mostov saborski zastupnik Marin Miletić tražio je da se za Državno izborno povjerenstvo (DIP) osigura još milijun kuna te da se to iskoristi za provođenje e-referenduma u lokalnim jedinicama, što Vlada nije prihvatila.

Odbijen je i zahtjev Ante Kujundžića iz Mosta koji je tražio dva milijuna kuna za osvjetljenje tvrđave Topana u Imotskome.

Božo Petrov osvrnuo se na problem skloništa za životinje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja nema na zakonit način riješeno sklonište, a postojeći azil na Žarkovici je neregistriran.



“Vi dvije godine ne radite ništa po tom pitanju, koliko ćemo čekati na najavljeno povlačenje europskih sredstava?”, pitao je.

Još jedan odbijeni Mostov amandman bio je zahtjev za 15 milijuna kuna kojima bi se sanirao podrum Dioklecijanove palače.

„Već godinama, kod većih kiša, podrumi poplave, nastaju štete, zašto godinama već nitko od vas ne reagira“, upitao je Kujundžić.

Odbijeni su i amandmani kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka koji su tražili da se milijun kuna izuzme iz resora Ministarstva hrvatskih branitelja te preusmjeri za obnovu stambenih jedinica na potresom pogođenim područjima.

Katarina Peović iz Radničke fronte tražila je da država više ne financira obilježavanje sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, a da se s tim sredstvima poveća financiranje Spomen područja Jasenovac i obilježavanje NOB-a, smatrajući da tim obilježavanjem “antifašisička borba” izjednačava s fašističkim i nacističkim režimom.

Na to ju je državni tajnik Zdravko Zrinušić podsjetio kako je zakonom propisano obilježavanje Europskog dana sjećanja na žrtve totalitarnih i autoriratnih režima, te da treba osigurati sudjelovanje Sabora u tim troškovima.

Amandman Boške Ban Vlahek iz SDP-a kojim bi država za rekonstrukciju i revitalizaciju Starog grada Čakovec izdvojila šest milijuna kuna, također je odbijen kao i niz amandmana koji su se odnosili na lokalne infrastrukturne projekte.

Komentari