Zastupnici će od srijede do petka održati izvanrednu sjednicu, a onda idu na odmor do sredine siječnja

Gordan Jandrokovic. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski sabor u utorak će glasati o raspravljenim točkama i zaključiti redovno jesensko zasjedanje, a potom će, odmah u srijedu, održati izvanrednu sjednicu, do petka, kad bi trebao biti proglašen isključivi gospodarski pojas.

Zastupnici će u utorak glasovati o svim točkama koje su raspravili prošlog i početkom ovog tjedna, među ostalim, o dva oporbena prijedloga, o osnivanju povjerenstva koje bi istražilo eventualna ometanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage i procesuiranje slučajeva korupcije, te o interpelaciji o radu Vlade tijekom koronakrize.

Vladajuća većina najavila je da ne kani podržati oporbene prijedloge, za istražno povjerenstvo ocjenjuje da je postavljeno preširoko i prelazi okvire Zakona o istražnim povjerenstvima, a za interpelaciju – da je neutemeljena, a da je zdravstveni sustav primjereno odgovorio na epidemiju.

Tako se ne očekuje ni prihvaćanje zaključka Mosta kojim bi se Vladu zadužilo da jednom mjesečno izvještava Sabor o radu Nacionalnog stožera Civilne zaštite, donesenim mjerama i rezultatima.



U HDZ-u pritom podsjećaju da se hrvatska Vlada suglasila sa zaključkom klubova vladajuće većine da tri puta godišnje Saboru dostavlja izvješće o provedbi mjera u borbi protiv koronavirusa – u siječnju, lipnju i rujnu.

Zakon o lokalnim izborima 

Zastupnici će glasovati i o zakonima vezanim za skore lokalne izbore kojima se predlaže smanjenje broja lokalnih dužnosnika i, kako uvjerava resorni ministar Ivan Malenica, osigurava ušteda od oko 100 milijuna kuna godišnje.

Slijedom tih zakona, u svibnju iduće godine birati će se manji broj dužnosnika, a broj članova predstavničkih tijela smanjiti za deset posto.

Broj zamjenika lokalnih čelnika prema zakonskim izmjenama biti će manji za 568 iako je prvotni prijedlog bio da se njihov broj smanji za 618.

Sabor bi trebao prihvatiti i Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. godine te Izvješće o provedbi saborske Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH za 2019.

Nakon glasovanja planirana je rasprava o još dvije točke, među kojima su i izmjene Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, prema kojima će kandidati za te kredite morati imati prijavljeno prebivalište na adresi kupljene ili izgrađene nekretnine najmanje dvije godine nakon završetka subvencioniranja kredita.

Time će se zaključiti redovna sjednica, nakon koje će odmah u srijedu uslijediti i izvanredna sjednica. Nakon što se i ona odradi do kraja tjedna, Sabor će imati stanku do 15. siječnja iduće godine, kada mu počinje redovno proljetno zasjedanje.

Komentari