Zastupnice HDZ-a: Uskoro izmjene Kaznenog zakona radi jače zaštite žrtava nasilja

ilustracija

Saborske zastupnice HDZ-a istaknule su u četvrtak da Vlada kontinuiramo potvrđuje stav nulte tolerancije prema svakoj vrsti nasilja te najavile skoro upućivanje u proceduru izmjena Kaznenog zakona kojima će se dodatno ojačati zaštita žrtava nasilja.

U izradi je novi prijedlog izmjena Kaznenog zakona kojim će se u zakonodavstvo inkorporirati EU direktiva i uvesti pokretanje kaznenog postupka po službenoj dužnosti za kazneno djelo spolnog uznemiravanja u svim slučajevima, a ne samo iznimno, najavila je Marija Jelkovac (HDZ) na konferenciji za novinare u Saboru.

Poručila je da će te zakonske izmjene sadržano obuhvatiti ono što predlaže SDP u svojem prijedlogu, a o kojem će Sabor raspravljati u četvrtak, uz još neka poboljšanja.

“SDP-ov prijedlog nije sadržajno upitan, ali budući da se radi o zakonu koji je organski smatramo da nije oportuno u roku dva do tri mjeseca dva puta ulaziti u proceduru izmjena tog zakona već da je puno svrsishodnije izmjene donijeti u jednoj proceduri čime će biti obuhvaćeno što je potrebno”, pojasnila je Jelkovac.



Istaknula je da je Vlada u segmentu zakonodavnog okvira zadnjih godina napravila zaista puno i da je taj proces kontinuiran.

“Vlada kontinuirao potvrđuje svoj stav nulte tolerancije prema svakoj vrsti nasilja, osobita nasilja nad ženama, djecom i nasilja u obitelji”, naglasila je Vesna Bedeković (HDZ).

Navela je da u Hrvatskoj trenutno djeluje 19 skloništa za žrtve nasilja u 15 županija, te da Vlada financijski podupire rad njih 17 za što godišnje izdvaja oko 6,5 milijuna kuna. Dodala je da da se poduzimaju konkretni koraci kako bi se skloništa za žrtve nasilja osigurala i u preostalih šest županija koje još nemaju stalna rješenja.

“Dovršetkom tog postupka u Hrvatskoj će djelovati ukupno 25 skloništa za žrtve nasilja čime će u regionalnom smislu biti pokrivena cijela Hrvatska”, kazala je Bedeković.

Dodala je da Vlada podupire i rad savjetovališta za žrtve nasilja s prosječno godišnje tri milijuna kuna te da je i tu cilj omogućiti ravnomjernu rasprostranjenost, kao i da je omogućen nastavak rada nacionalnog pozivnog centra za žrtve nasilja SOS telefona.

Najavila je također za peti mjesec početak velike medijske kampanje senzibiliziranja javnosti za problem nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja financiranog sredstvima EU-a.

“Riječ je o sveobuhvatnoj brzi za žrtve nasilja u obitelji kroz prevenciju, konkretno djelovanje i tretman žrtava nasilja i počinitelja”, poručila je Bedeković.

I Nada Murganić (HDZ) ističe da Vlada Andreja Plenkovića ustrajno radi na stvaranju svih pretpostavki da borba protiv nasilja bude što uspješnija.

Podsjetila je na potvrđivanje Istanbulske konvencije, donošenje Nacionalne strategije za borbu protiv nasilja od 2017. do 2021., protokole o postupanju u slučaju nasilja, osnivanje Nacionalnog vijeća za borbu protiv nasilja, te niz zakonskih izmjena.

“Postoje brojni segmenti djelovanja na kojima ustrajno radi naša Vlada razbijajući činjenicu da se nije ništa učinilo”, istaknula je Murganić posebno naglasivši važnost prevencije i podizanje razine svijesti o borbi protiv nasilja.

Komentari