Zašto su cijene testova za građane puno veće nego za državni sektor?

Ilustracija Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Cijene brzih antigenskih testova za djelatnike u privatnom i u državnom sektoru nisu iste. Dok za one u privatnom sektoru testiranje košta stotinjak kuna, za sve zaposlene u državnim firmama i javnim službama testiranje stoji 50 kuna.

To se ne odnosi samo na testiranje u ljekarnama već i na ostalim mjestima koja rade brzi antigenski test, što znači i u svim ordinacijama dentalne medicine, domovima zdravlja te ostalim zdravstvenim ustanovama, bolnicama i klinikama.

Zašto je tolika razlika u cijeni?
Index je kontaktirao Ministarstvo zdravstva kako bi im objasnili zbog čega je tolika razlika u cijeni, a oni su naveli da je razlika u cijenama samo u onim ustanovama koje koriste testove koje je ustupilo Ravnateljstvo za robne zalihe posredstvom civilne zaštite. Ističu i kako je do te odluke došlo jer je testiranje obavezno za sve u državnom i javnom sektoru, dok u privatnom nije.

“U ovom trenutku na snazi je sigurnosna mjera koja se odnosi samo na javne i državne službenike, a ne i na ostale zaposlenike privatnih tvrtki. Posebno formiranje cijena usluge testiranja antigenskim testom u iznosu od 50 kuna nema za cilj diskriminirati privatni sektor, već ujednačiti iznose u svim ustanovama koje koriste testove ustupljene od strane Ravnateljstva za robne zalihe putem Civilne zaštite, a distribuirane od strane županijskih zavoda za javno zdravstvo”, kazali su u Ministarstvu zdravstva.Navode da se to naslanja na odluku Stožera civilne zaštite vezanu uz posebnu sigurnosnu mjeru obveznog testiranja u javnim i državnim službama, na osnovu čega je Ministarstvo zdravstva dalo uputu svim zdravstvenim ustanovama i ljekarnama o cijeni usluge testiranja antigenskim testovima koje je ustupilo Ravnateljstva za robne zalihe posredstvom civilne zaštite, a distribuirali županijski zavodi za javno zdravstvo.

Testiranje još uvijek na teret proračuna
“Slijedom navedenog, u uputi Ministarstva, a nakon konzultacija s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, određena je cijena usluge testiranja gore navedenim testovima u iznosu od 50,00 kuna. Kako je Republika Hrvatska poslodavac državnim i javnim službama koje su obuhvaćene posebnom sigurnosnom mjerom obveznog testiranja, jedina logična i pravična odluka je bila ujednačiti cijene usluge testiranja u svim ustanovama koje koriste navedene testove. Napominjemo, riječ je samo o cijeni usluge testiranja koja isključivo vrijedi za ustanove koje su zaprimile testove iz robnih zaliha”, stoji u odgovoru Ministarstva.

Prije točno tjedan dana na snagu je stupila odluka po kojoj svi zaposleni u državnim i javnim službama moraju imati covid-potvrde ili se u protivnom trebaju testirati dva puta tjedno. To vrijedi i za zaposlenike u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenike trgovačkih društava i ustanova čiji su osnivači RH, tijela državne uprave i jedinice lokalne i regionalne (područne) samouprave.

Osim za njih, posjedovanje EU digitalne covid-potvrde obvezno je i za sve koji dolaze u njihove prostore.

Inače, testiranje za zaposlenike državnih i javnih službi još uvijek je besplatno, odnosno ide na teret proračuna, piše Index.

Komentari