Zašto se otvaraju crkve, ali ne i kina i kazališta?

Foto: Daniel Kasap / POOL / HINA

O prvim danima popuštanja mjera  govorio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Hrvatska i danas ima jednoznamenkasti broj novooboljelih, što je dobra epidemiološka slika, no Božinović kaže da se e-Propusnice ipak neće ukidati prije 11. svibnja.

“Mislim da nije izgledno. Podijelili smo faze u tri etape u kojima ćemo pratiti kako se odvija situacija s koronavirusom, raste li broj oboljelih jer to je ključni parametar da vidimo idemo li iz prve u drugu, iz druge u treću fazu. Uspješnost jedne faze omogućuje ulazak u drugu. Imamo dobru epidemiološku situaciju, no sad svi moramo biti pametni i displinirani da bismo je održali”, rekao je Božinović.

U nedjelju vrata vjernicima otvaraju i crkve, no uputa još nema.

“Naši stručnjaci epidemiolozi su u komunikaciji s predstavnicima vjerskih zajednica. Znam da je jedan detaljan draft danas otišao i sad s uvjerujatno tu nekakva usuglašavanja što i kako provesti”, rekao je Božinović, dodavši da on taj draft nije vidio.



Ključno bi, ističe, trebalo biti održavanje fizičke distance jer ono je ključno.

“Ovisit će vjerojatno i o veličini crkve. U veću bi moglo više ljudi, u manju manje. Postoji i mogućnost održavanja i misa na otvorenome”, rekao je Božinović, a na pitanje zašto se onda ne otvaraju kina i kazališta, odgovorio je,

“Nema razloga sumnjati jer se pokazala disciplina kad su u pitanju vjernici, svećenici svih konfesija. Nema sumnje da će se svi, kad to krene, držati držati pravila”.

“Godina je izborna, a koji mjesec – vidjet ćemo”

U problemima su i roditelji koji ne znaju slati li ili ne od 11. svibnja svoju djecu u školu i vrtiće. Božinović je rekao da će upute biti objavljene do četvrtka i da će svi imati vremena da se organiziraju.

Ova godina je i izborna, a sve se češće može čuti da bismo izbore mogli imati u srpnju.

“Ja sam maksimalno koncentriran na svoj posao u Stožeru, a tu je i odgovoran posao vođenja MUP-a, ali ono što načelno mogu reći je da je ovo izborna godina i realno je da će izbori biti ove godine. Kad, koji mjesec, nije se razgovaralo o tome, kad se bude, javnost će biti upoznata. Mi u četiri godine ove vlade imamo političku stabilnost i potrebna nam je ta stabilnost. Rekao sam da je ovo izborna godina, a koji mjesec, vidjet ćemo”, rekao je Božinović, prenosi RTL.

Komentari