Zašto je Pupovac bio na Dodikovoj proslavi? Stiglo priopćenje iz stranke

Bruno Konjevic / COPIX

Milorad Pupovac bio je na proslavi 30. godišnjice osnivanja Republike Srpske, a upravo tim povodom oglasilo se za Detutsche Welle i Srpsko narodno vijeće.

Priopćenje SNV-a prenosimo u cijelosti:

“Sudjelovanje Srpskog narodnog vijeća (SNV) na subotnjoj Svečanoj akademiji, 8. siječnja 2022., povodom dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, niti ga tako treba tumačiti.

Naše sudjelovanje stoga ne može imati nikakav utjecaj na političke procese u BiH, kao ni na odluke pojedinaca ili institucija. Bez obzira na to da li su takve odluke već donijete ili bi se mogle donijeti.


Kada bismo bili u situaciji da iznosimo političke stavove u pogledu BiH, oni bi počivali prvenstveno na politici mira i mirovnog sporazuma koji je na snazi, vrijednostima unutrašnjeg dijaloga, uzajamnog priznanja i međunacionalnog pomirenja. SNV je kao i druge ključne srpske institucije u RH nastao na tim vrijednostima prije 25 godina, i na osnovi njih dosljedno djelujemo i postižemo rezultate. Možemo samo izraziti žaljenje što u današnjoj raspravi oko BiH ne vidimo ni dovoljno zagovora, ni dovoljno zagovornika takvih vrijednosti.

SNV ima dva dodatna razloga zbog kojih, neovisno o političkoj retorici i unutrašnjim političkim sukobima unutar BiH, za koje bismo voljeli da ih nema, komunicira sa institucijama RS-a.

Prvi razlog je u prije svega nekoliko desetaka hiljada Srba koji su izbjegli iz Hrvatske tokom rata, za vrijeme akcija Bljesak i Oluja, te se tamo trajno nastanili.

Druga je u činjenici da su upravo institucije RS-a bile ključne u humanitarnoj pomoći koja se u danima i mjesecima nakon potresa slijevala preko SNV-ove humanitarne akcije ‘Banija je naša kuća’ prema potresom pogođenom stanovništvu.

U drugim motivima SNV se ne prepoznaje, a sa drugim razlozima se ne identificira”.

 

Komentari