Žarko Tušek podnio ostavku: Ova ružna epizoda je teški udar za HDZ

Screenshot

Žarko Tušek podnio je u četvrtak neopozivu ostavku na mjesto predsjednika krapinsko-zagorskog odbora HDZ-a i najavio tužbu protiv Viktora Šimunića zbog tajnog snimanja razgovora o podršci na lokalnim izborima, a ocijenio je da se taj slučaj tendenciozno povezuje sa ‘slučajem Sabo’.

“Ova ružna epizoda, koja je protuzakonitim snimanjem dospjela u javnost, po mojoj procjeni teški je uteg za HDZ u Krapinsko-zagorskoj županiji u ovom trenutku – nekoliko mjeseci prije lokalnih i regionalnih izbora”, izjavio je Tušek na konferenciji za novinare u sjedištu krapinsko-zagorskog HDZ-a.

Ustvrdio je da je to i razlog što je, nakon što je ozbiljno promislio, te nakon devet godina provedenih na čelnom mjestu krapinsko-zagorskoga HDZ-a, odlučio podnijeti neopozivu ostavku. Osim toga, rekao je Tušek, “postoji ozbiljna šansa da na tragu povijesnoga političkog rezultata na parlamentarnim izborima prošle godine s listom HDZ koju sam, treći put, imao časti i priliku voditi, nakon dugo godina HDZ ima priliku osvojiti mjesto župana u Hrvatskom zagorju” .

Tušekova ostavka uslijedila je nakon što je u medijima je objavljena snimka razgovora, njega i gradonačelnika Oroslavlja s nezavisnim vijećnikom iz Oroslavja Viktorom Šimunićem o podršci na lokalnim izborima.



Dodao je kako je nekima poznato da on nije trebao biti kandidat za župana već je, istaknuo je, samo želio kao čelnik stranke s dugogodišnjim iskustvom okupiti novu političku platformu i stvoriti novu generaciju političara u Hrvatskom zagorju.

Tušek je najavio kako će, svim svojim znanjem i sukladno potrebama novoga vodstva HDZ-a Krapinsko-zagorske županije, na bilo kojoj razini pomagati svojoj stranci kako bi Hrvatsko zagorje dobilo vlast kakvu zaslužuje, te na tragu aktualne politike HDZ-a i predsjednika Plenkovića konačno zaustaviti zaostajanje za susjedima koje, ocijenio je, traje već desetljećima.

Tendenciozno povezivanje sa ‘slučajem Sabo’

Istaknuo je kako slučaj koji se pred nekoliko dana dogodio u Oroslavlju nema baš nikakve veze sa “slučajem Sabo” kako to, smatra, dio medija tendenciozno i nekorektno prikazuje.

“U mom slučaju bez ikakve želje za bilo kakvim protuzakonitim aktivnostima našao sam se, na žalost, i to na preporuku stranačkih kolega i uz njihovo znanje, s čovjekom koji mi je predstavljen kako mogući kandidat za župana”, rekao je Tušek.

Napomenuo je kako su se našli gotovo pet mjeseci prije izbora i to bez ikakve mogućnosti bilo kakvog utjecaja – on kao županijski politički čelnik koji nije čak ni vijećnik i Šimunić koji nije akter na političkoj sceni njihove županije jer se do sada nije kandidirao ni za jednu funkciju niti dobio za išta mandat.

Ustvrdio je kako je pak, u “slučaju Sabo” gradonačelnik izabran na izvršnu dužnost svojim utjecajem gradonačelnika pokušao potkupiti izabranu vijećnicu u Gradskom vijeću.

Ocijenio je kako se radi o dijametralno suprotnim političkim pozicijama ustvrdivši kako je Viktor Šimunić nezakonito snimao razgovor što, dodao je, zasigurno nikada nije prije viđeno u Hrvatskom zagorju.

Tušek je najavio da će tražiti zadovoljštinu na sudu zbog protuzakonitoga čina Viktora Šimunića koji je, ustvrdio je, nanio veliku štetu njegovu ugledu, ugledu njegove obitelji i stranačkim kolegicama i kolegama a na neki način, na žalost, i stranci u cijelosti,

Zahvalio je svim ministrima u vladi, suradnicima i svima koji su mu pomagali na političkom putu, kao i političkim neistomišljenicima jer, kako je rekao, “vjeruje da iza svih rivaliteta stoji zagorska sloga i zajedništvo i da je interes Hrvatskoga zagorja iznad bilo kojega partikularnog interesa”.

Zahvalio je i medijima uz opasku kako mu ipak nje drago da nakon njegova životnog puta nemaju želju da na, koliko toliko objektivan način, rezimiraju njegovo političko djelovanje.

Premijer nije spomenuo Tušekove kritike upućene HDZ-u

Uz napomenu da nije namjeravao odgovarati na pitanja novinara, Tušek je ipak o današnjem razgovoru s premijerom Plenkovićem rekao da su njih dvojica razgovarali kao odgovorni ljudi i prijatelji, te kao dugogodišnji stranački kolege o tomu što je oportuno i najlogičnije napraviti u ovoj situaciji.

Pritom, istaknuo je, izuzet je bio bilo kakav partikularni interes i privatni politički odnos koji je, kako je rekao, utemeljen na njihovu međusobnom poštovanju i koji će se i dalje razvijati na čemu je zahvalio premijeru Plenkoviću.

Na pitanje novinara smatra li da su mu zapravo “presudile” kritike koje je uputio dijelu stranačkih kolega, Tušek je istaknuo kako mu predsjednik Vlade to nije ni jednom riječju spomenuo niti mu bilo što zamjerio već je objektivno prosudio situaciju.

Tušek se složio “da je počinio grubu pogrešku”, dodavši kako da to nema veze s njegovim osobnim odnosom s premijerom, te potvrdio da će ostati saborski zastupnik.

U medijima je objavljena snimka razgovora Tušeka i gradonačelnika Oroslavja, HDZ-ovca Emila Gredičaka, s nezavisnim vijećnikom Viktorom Šimunićem. Iz tog razgovora, koji je Šimunić snimio, proizlazi da su Tušek i Gredičak nudili Šimuniću protuuslugu u zamjenu za njegovu podršku na lokalnim izborima.

Komentari