Žarko Puhovski: SDP-u zaista treba ‘restart’, a Plenković se ‘na pravog konja kladio’

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Nakon ostavke Davore Bernardića s čela SDP-a i premoćne pobjede HDZ-a na parlamentarnim izborima promatramo novu raspodjelu karata na političkoj sceni.

Tko je najizgledniji kandidat za predsjednika SDP-a u ovom trenutku, te koje su mogućnosti pred Andrejom Plenkovićem sada kada praktički dtži svu vlast u svojim rukama, za portal Otvoreno komentira politički analitičar Žarko Puhovski. 

Puhovski smatra kako bi bilo idealno da novi predsjednik SDP-a bude netko za koga nikad nismo čuli.

SDP-u treba restart

“Najidealnije bi bilo da bude mlada žena, no kao i mnoge idealne stvari, to se neće dogoditi, jer će netko od onih koji su već bili u igri, poput Mišela Jakšića ili Peđe Grbina i netko od njih će vjerojatno biti kandidat. To su sve pristojni kandidati, ali po mojem sudu bilo bi jako važno da bude netko tko nije imao nikakve veze sa stranačkim vodstvom do sada”, kaže Puhovski.



Puhovski tvrdi kako SDP-u treba ‘restart’, ali kako se on neće dogoditi, već će se SDP nastaviti vrtjeti u ovom začaranom krugu u kojemu se i sada vrti.

“SDP-u zaista treba ‘restart’, nekakav novi početak s ljudima koji ne vuku nekakve repove iza sebe, ali da bi se to postiglo, tu bi ovaj postojeći establišment unutar SDP-a morao birati takvog nekoga, a to se neće dogoditi, tako da SDP ostaje u tom istom zatvorenom krugu”, govori Puhovski.

Plenković se ‘na pravog konja kladio’

S druge strane, Puhovski tvrdi kako je Andrej Plenković uspio izbaciti iz igre Domovinski pokret te dodaje kako su za to postojali i ‘vanjski pritisci’.

“Andrej Plenković se ‘na pravog konja kladio’. Uspio je izbaciti iz igre Domovinski pokret i Miroslava Škoru. Radikalna desnica je ispala iz igre, a to je dobro za centar i ljevicu, a koliko je meni poznato postojali su i dosta jasni vanjski diplomatski pritisci u tom pogledu, tako da si je Plenković jako olakšao stvar”, tvrdi Puhovski.

Puhovski nadalje tvrdi kako Plenković sada jest HDZ i da je odgovornost za njegove poteze isključivo njegova te kako je to ogroman pritisak, ali smatra kako mu ova pozicija daje mogućnost stvaranje vlastitog kabineta kojim će apsolutno upravljati.

“No on ima sad mogućnost pokazati neku do sad neviđenu širinu i postaviti u vladu nekoliko nestranačkih ministrica ili ministara”, kaže Puhovski i napominje kako će  ta vlada biti samo njegov kabinet.

“Mislim da treba vidjeti kako će u narednih nekoliko mjeseci prebroditi ovu krizu koja na jesen slijedi”, zaključuje Žarko Puhovski.

Komentari