Zaraženom muškarcu koji je s djetetom ušetao u Klaićevu prijeti i zatvor: ‘Slučaj je još u postupku’

Milivoj Keber / CROPIX

Pridržavaju li se svi mjera izolacije, epidemiolozi ne mogu kontrolirati, ali imaju popis svih osoba koje su u samoizolaciji

Koja je najprimjerenija kazna za neodgovorno ponašanje tijekom pandemije koronavirusa? Postavilo se to pitanje nakon slučaja u zagrebačkoj klinici za dječje bolesti Klaićeva, kada je jedan roditelj sa sumnjama na koronavirus samoinicijativno napustio samoizolaciju kako bi dijete odveo u bolnicu.

Iz Stožera poručuju kako je samoizolacija iznimno važna, a ako ju netko krši riječ je o prekršajnom, ali i kaznenom djelu, gdje su moguće novčane, ali i zatvorske kazne.

Koju će kaznu dobiti otac koji je s djetetom došao na vađenje krvi i dva sata bio u dječjoj bolnici među ljudima – još se ne zna. Kontakt s drugim ljudima bio mu je strogo zabranjen.



Klaićeva: Ne ulazite u bolnicu s djecom sumnjivom na koronavirus!
Ravnatelj Klaićeve bolnice za RTL: ‘Razmatramo mogućnost odgode bolničkih postupaka…’
“Taj slučaj je u postupku. Policija radi izvide, ali zbog trenutne situacije zdravstvene osobe još se ne završava, još će se pričekati dok se ne vidi kako će se biti s njim”, rekao je pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut.

“Gospodin se javio nama nakon što se javio u bolnicu sa simptomima i otkriven je virus”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, Alemka Markotić.

Ne može se kontrolirati pridržavaju li se svi samoizolacije

Svi oni koji odlaze u samoizolaciju uručuje im se ovakvo rješenje u kojemu stoji da 14 dana moraju biti u posebnim uvjetima, dva puta na dan mjeriti temperaturu i javljati se u Zavod za javno zdravstvo.

Pridržavaju li se svi mjera izolacije ili ne, epidemiolozi ne mogu kontrolirati, ali poručuju da imaju popis svih osoba koje su u samoizolaciji.

“I moguće je popis tih ljudi dostaviti MUP-u koji će kontrolirati da li su oni napravili neki prekršaj, da li su vozili auto negdje, da li su snimljeni. To postoji mogućnost”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Sve se, kaže, može pratiti i putem baznih stanica mobitela. Zato Zavod za javno zdravstvo apelira koliko je važna samoizolacija u karanteni ili vlastitom domu.

“Između osoba u samoizolaciji i ukućana ne bi trebala biti bliska i intenzivna, ali do komunikacije može doći. Definicija bliskog kontakta koju su mi držimo je 15 minuta razgovora ili bliskog socijalnog kontakta kao što je rukovanja na 1 metar”, rekao je Capak.

Svi oni koji imaju informacije o zaraženim osobama koje bi trebale biti u samoizolaciji, a nisu, mogu se prijaviti na broj 112, prenosi RTL.

Komentari