Zaraženo četvero djece u Njemačkoj, u Iranu preminuo zastupnik, a Katar prijavio prvi slučaj

Europske zemlje nastavljaju u subotu izvještavati o novim slučajevima zaraze koronavirusom, među kojima je četvero zaražene djece u zapadnoj Njemačkoj i zdravstveni djelatnik u Danskoj.

Sva djeca pohađala su vrtić u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, saveznoj njemačkoj državi, teško pogođenoj epidemijom Covida-19. Predškolski centar pohađa više od stotinu djece.

Vjeruje se da je virus u centar ‘donio’ odgojitelj predškolske ustanove koja se nalazi blizu nizozemske granice u okrugu Heinsberg, a bio je zaražen virusom. Djeca se dobro oporavljaju, rekli su dužnosnici Heinsberga.

I u Bonnu, koji se također nalazi u Sjevernoj Rajni Vestfaliji, već dva tjedna zatvoren je vrtić nakon što je potvrđeno da je jedan od zaposlenika zaražen virusom. Sada se 185 djece, polaznika vrtića testira na virus, kazala je šefica gradskoga Odjela za zdravstvo.



Austrijske su vlasti u subotu priopćile da je u zemlji već potvrđeno devet slučajeva zaraze.

Danska prijavila treći slučaj koronavirusa

Danska je u subotu prijavila treći slučaj koronavirusa u zemlji, pojasnivši da je muškarac zaposlen u Sveučilišnoj bolnici Aarhus vjerojatno zaražen tijekom posjeta Njemačkoj.

Radio je u klinici za kožne i spolne bolesti te je boravio na konferenciji u Muenchenu, gdje je bio u kontaktu talijanskim državljaninom za kojega se ustanovilo da je zaražen.

I Finska je evidentirala tri slučaja zaraze. Najnoviji slučaj je žena koja je posjetila sjevernu Italiju, epicentar europske epidemije. Ona je trenutačno u kućnoj izolaciji.

Francuski ministar zdravstva u subotu je izvijestio da je broj potvrđenih slučajeva u toj zemlji porastao na 73 te objavio da su u Francuskoj zabranjena sva javna okupljanja više od 5000 ljudi.

Talijanske vlasti izvijestile su da se zbog koronavirusa otkazuje nastava u svim školskim ustanovama u Lombardiji, Venetu i Emiliji i Romanji još sedam dana. U toj zemlji preminula je ukupno 21 osoba, a zaraženo je 889.

Prvi slučaj prijavio i Katar

U Iranu su od posljedica koronavirusa umrle 43 osobe, što je najveći broj izvan Kine, a ukupan broj zaraženih u Iranu porastao je na 593, objavili su u nedjelju iranski zdravstveni djelatnici.

Nekoliko je bliskoistočnih država prijavilo slučajeve osoba zaraženih koronavirusom koje su stigle iz Irana, što znači da je ta zemlja epicentra zaraze u regiji, piše dpa.

Prvi slučaj ove zarazne bolesti prijavio je u subotu i Katar, koji tako postaje posljednja država Zaljeva u kojoj je zabilježen slučaj potencijalno smrtonosne bolesti, prenosi Reuters.

Zaražen je 36-godišnji stanovnik Katara koji je nedavno doputovao iz Irana, izvijestila je katarska novinska agencija, pozivajući se na informacije Ministarstva zdravstva.

U međuvremenu je službeni Teheran izdao naredbu o zatvaranju škola do utorka, a vlada je produljila odluku o zatvaranju sveučilišta te zabranu održavanja koncerata i sportskih događaja u idućih tjedan dana.

Od koronavirusa preminuo zastupnik u iranskom parlamentu

U subotu su iranski mediji izvijestili da je od posljedica koronavirusa umro novoizabrani zastupnik u iranskom parlamentu.

Glasnogovornik iranske vlade uobičajenu tjednu konferenciju za novinare, zbog širenja koronavirusa održao je online, izvijestila je novinska agencija Mehr.

Po zadnjim podacima, u Južnoj Koreji je broj zaraženih koronavirusom Covid-19 trenutačno veći od 3000, a zdravstvene vlasti su u subotu izvijestile o 813 novozaraženih.

Komentari