Zaraženi pripadnik HV-a hospitaliziran, epidemiološki timovi proveli izvide i dezinfekciju

Foto: MORH

Od jutros je potvrđen još jedan oboljeli od koronavirusa, radi se o pripadniku Hrvatske vojske – HV, no situacija u HV-u je pod kontrolom, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“On je bliski kontakt od ranije zaražene osobe, i dalje nemamo znakove lokalne transmisije”, istaknuo je ministar zdravstva Vili Beroš, na konferenciji za novinare nacionalnoga Stožera civilne RH. Zaraženi je smješten u Kliniku za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Ministar Beroš rekao je da su u ovom trenutku na testiranju 553 uzorka, od kojih se 15 čekaju rezultati. Pod nadzorom je danas 5991 osoba.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” dr. Alemka Markotić istaknula je da je tek jedna nova osoba s blažim simptomima, a svi ostali su stabilno.

Sve ostale preporuke ostaju, a kontrola i samodisciplina preduvjeti su da se zajedno izborima sa svim, poručila je.



Brigadni general i glavni savjetnik za zdravstvo načelnika GS OS-a Boris Zdilar potvrdio je da vojska ima jednoga zaraženog pripadnika koji se nalazi u Kliničkoj bolnici “Fran MIhaljević”.
“Radimo izvide i epidemiološke radnje sukladno smjernicama u suradnji s HZJZ-om i Civilnom zaštitom i imamo situaciju pod kontrolom”, rekao je novinarima general  Zdilar. Napomenuo je da su osobe, njih dvadesetak, koje su bile u kontaktu sa zaraženim vojnikom u samoizolaciji. Poručio je da Oružane snage imaju spremne objekte koji se mogu koristiti za karantenu.

Na pitanje novinara o oboljelom djetetu, dr. Markotić je naglasila kako su više puta zamolili da se obiteljske stvari ne iznose u javnost. “Zasad nećemo iznositi nikakve obiteljske podatke”, dodala je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti naglasila je da je iz dostupnih podataka o epidemiji točan podatak što ga je izgovorio premijer Andrej Plenković, kako je iznimno nizak postotak zaražene djece, ali i osoba mlađih od 20 godina.

“Ukoliko se i zaraze, to su vrlo blagi simptomi, a nije zabilježena nikakva bolest među tom populacijom, kao i među zdravom populacijom”, rekla je Markotić. Među njima zabilježeni su uglavnom blaži oblici bolesti.

Teži oblici bolesti zabilježeni su među rizičnom populacijom, među starijim ljudima od 70 godina, a osobito kod onih koji imaju kronične bolesti, dodala je.
Ocijenila je i kako nema relevantnih podataka da se virus širio od djece vrtićke dobi.

Možemo pretpostaviti da postoji takav potencijal, međutim za to nema dokaza, rekla je, dodavši kako je to slučaj kod gripe, ali kod korone virusa nemamo podatke.
Ministar Beroš još je jednom upozorio kako se osoba koja ima simptome, prvo mora javiti svom osobnom liječniku ili epidemologu.

Na pitanje gdje se može nabaviti zaštitna oprema, ministar je odgovorio da su svi liječnici dobili upute kako i gdje se može nabaviti ta oprema.

Na novinarski upit o sankcioniranju oca koji je bio pozitivan na koronavirus, a u četvrtak je s djetetom došao u Klaićevu bolnicu, zamjenik ministra unutarnjih poslova Trut rekao je kako je taj slučaj u postupku. Policija radi izvide, ali zbog trenutnoga stanja bolesti te osobe oni se ne završavaju, istaknuo je.

Inače, muškarac koji je s djetetom u četvrtak bio u Dječjoj bolnici, u trenutku dolaska nije znao da je zaražen, već je bio pod mjerom samoizolacije, Dr. Markotić je pojasnila da se pacijent javio njima nakon što se javio u bolnicu sa simptomima. Bio je hospitaliziran i dokazan mu je virus, rekla je.

Ministar je novinarima pojasnio i da osoba koja je u izolaciji ne može uvijek biti sama u stanu ili kući.

Postoje uvjeti kada se samoizolira od ostalih ukućana. Komunikacija između osobe u samoizolaciji i ukućana ne bi trebala biti bliska i intenzivna, ali do komunikacije može doći, dodao je.

Bliski kontakt podrazumijeva 15 minuta kratkoga razgovora ili rukovanje.
Ministar je poručio kako rad noćnih klubova prema zakonu nije javno okupljanje, međutim, izdati će preporuku koja će naznačiti da takvo ponašanje nije u skladu s preporukama, pa će preporučiti da se i takvo okupljanje odgodi.

Zamjenik ministra unutarnjih poslova Trut je dulja čekanja na graničnim prijelazima objasnio propisanom procedurom o putnicima koji dolaze u Hrvatsku.

Zbog mogućnosti velikoga priljeva uzoraka od početka tjedna bit će još dva punkta u Zagrebu – HZJZ i Zavod za javno zdravstvo Andrija Štampar, istaknula je dr. Markotić.

Pripreme se provode i u KBC Split, KBC Osijek te Zavodu za javno zdravstvo Rijeka.

Na pitanje o izravnom odlasku putnika u samozolaciju Trut je odgovorio kako se radi samo o ubrzavanju postupka.

Vojni epidemiološki timovi proveli epidemiološke izvide i dezinfekciju

Pripadnik Hrvatske vojske kod kojeg je potvrđen koronavirus, smješten je u Infektivnoj bolnici “Dr. Fran Mihaljević”, a vojni epidemiološki timovi proveli su epidemiološke izvide i napravili dezinfekciju na Hrvatskom vojnom učilištu, priopćilo je u petak Ministarstva obrane.

Savjetnik načelnika za zdravstvo Glavnoga stožera Oružanih snaga RH brigadni general Boris Zdilar ranije danas na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite RH izvijestio je kako je kod jednog pripadnika Oružanih snaga potvrđen slučaj koronavirus.

“On je bliski kontakt od ranije zaražene osobe, i dalje nemamo znakove lokalne transmisije”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš, na konferenciji za novinare nacionalnoga Stožera civilne RH, na kojoj je istaknuto da je situacija u HV-u pod kontrolom.

“Po dojavi su vojni epidemiološki timovi odmah izašli na teren i izvršili su epidemiološke izvide te su u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo (HZJZ) izvršili dezinfekciju svih prostora na Hrvatskom vojnom učilištu i preventivne mjere”, pojasnio je general Zdilar.

“Pripadnici koji su bili u kontaktu s oboljelim pripadnikom su stavljeni u samoizolaciju i situacija je pod kontrolom”, dodao je.

Također je najavio moguće mjere preraspodjele radnog vremena i mjere oko kretanja i okupljanja pripadnika Hrvatske vojske koja ne ugrožavaju izvršenje neodgodivih zadaća, u cilju smanjivanja rizika od zaraze.

U skladu s aktualnom situacijom oko koronavirusa otkazano je sudjelovanje pripadnika Hrvatske vojske na međunarodnim aktivnostima – vojnim vježbama i tečajevima, a aktivnosti u zemlji su svedene na manju mjeru.

Pripadnici Hrvatske vojske u Hrvatskoj i u misijama i operacijama su dobro i 24 sata se prati situacija u zemlji i inozemstvu, a spremnost Hrvatske vojske nije ugrožena, u priopćeno je iz MORH-a.

Komentari