ZAR I ZA NJIH POSTOJI LISTA ČEKANJA? Zbog zlostavljanja i zanemarivanja iz obitelji treba izdvojiti 724 djece koja čekaju mjesto u dječjem domu

Pixabay

U našoj zemlji postoji veliki broj zlostavljane i zanemarene djece, a na listi čekanja za dom je 724 djece koju treba izdvojiti iz obitelji, piše Jutarnji list.

Državni sustav smještaja u domove za djecu bez roditelja, zlostavljanu i zanemarenu djecu, djecu s teškoćama u razvoju, s poremećajima u ponašanju te za starije i nemoćne osobe koje hitno trebaju skrb izvan obitelji prošle je godine doživio potpuni slom.

Prema podacima Ministarstva rada i socijalne politike, svi su domovi u Hrvatskoj puni, mnogi od njih imaju više osoba na smještaju od onog za koji imaju licenciju, a na listama čekanja i dalje se nalazi više osoba nego što iznose ukupni kapaciteti.

Ravnatelji domova smatraju da kad bi Hrvatska udvostručila broj domova svih vrsta, svi bi bili popunjeni u roku od tjedan dana. I to nakon gotovo 20 godina provođenja postupka deinstitucionalizacije, tijekom kojih su se domovi trebali polako zatvarati i zamjenjivati alternativnim oblicima skrbi, prije svega udomiteljstvom.



Kako za sve postoje liste čekanja, tako postoje liste i za zlostavljanu i zanemarenu djecu, koju je ključno što prije izdvojiti iz biološke obitelji.

Prema podacima Ministarstva, domovima za djecu lani su stigla 1003 zahtjeva za smještaj takve djece, a smještaj je realiziran za njih samo 279!

Gdje se nalazi ostalih 724 djece čiji smještaj nije realiziran? U Ministarstvu kažu da se broj zahtjeva ne može uvijek izjednačiti s brojem djece, jer se ponekad zahtjevi dupliraju. Ipak je i dalje neupitan nesrazmjer.

U Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj ulici potvrđuju kako je broj zahtjeva za najmanju djecu do sedam godina, piše Jutarnji list.

Komentari