Zapovjednik 93. krila HRZ-a: Imamo dovoljan broj ispravnih protupožarnih aviona i obučenih posada koji su spremni odmah reagirati

Screenshot HRT

Zapovjednik 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Krešimir Ražov, u čijoj se nadležnosti nalazi i eskadrila protupožarnih aviona, komentirao je sezonu.

“Ova sezona je bila dosta izazovna. Bilo je puno požara. Puno više nego prošle godine. Odgovorili smo na sve te izazove i na sve požare vrlo učinkovito i dokaz je to da smo se vrlo dobro pripremili za ovu protupožarnu sezonu.

Imamo dovoljan broj ispravnih zrakoplova koji su spremni odmah reagirati. Isto tako i dovoljan broj posada koje su spremne odmah poletjeti. Isto tako današnji dan je pokazao da u cjelodnevnom angažiranju, bilo na Hvaru i sada na Oklaju, smo spremno reagirali. Vrlo brzo odradili cijeli taj posao.

Ovim putem bih čestitao našim tehničarima koji odgovaraju na sve te izazove i cjelodnevno osposobljavaju zrakoplove i cijeli taj sustav funkcionira vrlo dobro”, izjavio je Ražov.



“Sustav protupožarne zaštite je pomogao jako puno. Mi ga razvijamo svih ovih godina u sklopu i sustava Domovinske sigurnosti, operativno vatrogasno zapovjedništvo dolje u Divuljama, kao zapovjedni dio koji stvara operativnu sliku, puno znači u suradnji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, u suradnju s nama kao Protupožarnim snagama i namjenski organiziranim snagama HRZ-a iz zraka.

Ta sinergija donošenja odluka na više razina takozvani “odozgora prema dolje i odozdola prema gore”, doprinosi učinkovitosti, brzini reakcije uz sustav nadzora s bespilotnim letjelicama, s kompletnom operativnom slikom, puno smo učinkovitiji i na vrijeme reagiramo što pokazuje da uspješno odgovaramo na sve izazove”, istaknuo je.

“Gašenje u drugim državama je jedno izuzetno dobro iskustvo s jednog stanovišta iskustva i odlaska negdje u zemlju, kako prijateljsku BiH, ili Grčku i Tursku, gdje smo uspjeli pomoći našim prijateljskim zemljama i taj osjećaj dolazi na prvo mjesto.

Iza toga tek kataklizmične slike koje su se dole događale, našim posadama je dalo i nekakvo iskustvo koje nosimo ovdje jer takva širina požara se ovdje nije događala. I evo spremni smo i na takve stvari. Recimo da je to bio test naše učinkovitosti koja se pokazala jako dobra dolje i s našim taktikama i spremnošću naših posada”, zaključio je Ražov.

Komentari