Zapovijednik obrane Škabrnje: Za zločine nitko nije odgovarao i nikada neće

N1

Zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljević danas s braniteljima i obiteljima žrtava obilježava stradanje Škabrnje.

“Hrvatski narod pokazuje da ne zaboravlja nevino prolivenu krv ni Vukovara ni Škabrnje”, kazao je Miljević.

Krvavi pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.



“Moja rana je rana Škabrnje i s tom ću ranom otići u grob”, kazao je.

“Nitko nije odgovarao, a neće ni odgovarati. Nitko nije pitao što je Ratko Mladić radio tih dana oko Škabrnje, što je radio 9. kninski korpus, godinama nudim imena i prezimena zapovjednika, pukovnika, generala, majora, kapetana, koji su vodili postrojbe na Škabrnju, a mi peremo savjest s nekom Zoranom Banić i marginalcima. Sami smo krivi, hrvatsko pravosuđe koje ne želi procesuirati ratne zločince, a iza toga sve Vlade, ništa nije napravljeno.
Nakon 28 godina, ništa nije poduzeto, jedan od zapovjednika brigade je prije tri-četiri mjeseca umro u Valjevu, Sretko Lakić, pukovnik koji je vodio brigadu na Škabrnju. Čekamo da svi svjedoci iz Škabrnje i svi zapovjednici JNA umru, pa ćemo reći da nemamo dokaza i svjedoka. Žalosno, ali hrvatski narod danas pokazuje i godinama da ne zaboravlja nevino prolivenu krv Vukovara, Škabrnje ni jedne trećine hrvatske države”, izjavio je Miljanić.
Rekao je da krivci šetaju po Njemačkoj, Švicarskoj, ali i Hrvatskoj, po Zadru, Kninu, Škabrnji…
“Zašto se mi čudimo? Ernest Rađen oslobođen je na zadarskom sudu zbog nedostatka dokaza i dobio je odštetu od hrvatske države. Takvih tipova je puna Hrvatska, ali nema volje da se procesuiraju”, zaključio je ratni zapovjednik obrane Škabrnje.

 

Komentari