ZAPAD SE BOJI NOVE RUSKE RAKETE Ima nuklearni pogon, globalni domet, u zraku može ostati godinama i može napasti bilo kad i bilo gdje

Šef britanske vojne obavještajne službe, general poručnik Jim Hockenhull, upozorio je da nova ruska krstareća raketa s nuklearnim pogonom Burevestnik (NATO oznaka Skyfall), može ostati u Zemljnoj atmosferi više godina ako je potrebno te predstavljati prijetnju bilo gdje i u bilo kojem trenutku.

Moskva testira podzvučni sustav krstereće rakete koji ima globalni domet i koji može napasti iz neočekvianih smjerova, riječi su kojima je Hockenhull opisao rusku raketu na brifingu za medije obavještajne alijanse “Five Eyes” (pet očiju) koju čine Australija, Kanada, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD, piše Telegraph.

Šef britanske vojne obavještajne službe dodao je i da Burevestnik ima gotovo neograničeno vrijeme zadržavanja u zraku.

Brine ga i što Moskva ulaganjem u podmorničke i mornaričke snage dobiva mogućnost napada na vojne i civilne ciljeve.



Sve te sposobnosti zajedno omogućavaju Rusima da ugrožavaju infrastrukturu Velike Britanije i saveznika, kako konvencionalnim, tako i nuklearnim naoružanjem, što dovodi do smanjenog broja opcija ili podizanja uloga u vremenima kriza, kaže Hockenhull.

Burevestnik krstareća raketa jedna je od šest novih sustava strateškog naoružanja koja je ruski predsjednik Vladimir Putin predstavio javnosti u ožujku 2018. godine.

Komentari