Zamjetno je porastao broj preminulih među oboljelima od COVID-19

ilustracija

Posljednjih dana zamjetno je porastao broj preminulih među oboljelima od COVID-19., piše u subotu Večernji list, navodeći da je u 18 dana umrlo 58 ljudi, četvrtina ukupno umrlih od veljače.

Uglavnom dvoje-troje preminulih podatak je koji se ponavljao mjesecima, no posljednjih tjedan dana izvješća Ravnateljstva civilne zaštite govore o brojkama od šest smrti u jednom danu, 12. rujna to je bilo čak sedam umrlih među oboljelima od novog koronavirusa SARScoV-2.

Samo od početka rujna do jučer preminulo je 58 ljudi, što je gotovo četvrtina od 244 ukupno preminulih u Hrvatskoj od početka pandemije.

Zašto je skočio broj umrlih i to baš u vrijeme kada se kod većine oboljelih bilježi lakša ili srednje teška klinička slika, nema jasnog odgovora ni među stručnjacima, osim da je zbog povećane učestalosti obolijevanja povećan i broj smrti.



HZJZ radi na analizi mortaliteta među oboljelima od bolesti COVID-19, no ne izlaze s preliminarnim pokazateljima osim što se prije nekoliko dana moglo čuti da je među preminulim pacijentima najčešće bilo hipertenzije.

Neki epidemiolozi s kojima smo razgovarali kažu da ni sami nemaju objašnjenje za povećanu smrtnost, a da ga zasad nemaju ni ostali stručnjaci. Infektolozi koji izravno rade s oboljelima na bolničkim odjelima zaraznih bolesti jednako tako nemaju pravi odgovor, donosi Večernji list.

Komentari