Zamjenica šefa HZJZ-a: Rizik od zaraze je isti kod kuće i u školi

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin u emisiji U mreži prvog na Hrvatskom radiju jutros je komentirala povratak djece u škole te ponovila kojih bi se uputa svi trebali držati. Rekla je i kako su vrtići i škole sigurni kao i obiteljski dom.

Je li strah roditelja od povratka u škole opravdan?

“Mi smo procijenili da je izuzetno sigurna situacija za povratak u škole zato smo u uputama napisali da u škole i vrtiće pozivamo svu djecu. Osnovne stvari koje smo svi naučili već dosad su: pojačana higijena ruku, distanca, paziti na kihanje i kašljanje, ne dodirivati lice… Toga se treba pridržavati koliko se može u uvjetima vrtića i škola”, rekla je Pavić Šimetin.

“Što se tiče epidemiološke situacije, imamo izrazito povoljnu situaciju, nema nikakvih poteškoća i nikakvih razloga za zabrinutost. Situacija je povoljnija nego što je bila kad smo pisali upute”, dodala je.

Kolika je vjerojatnost da se dijete zarazi i tko će biti odgovoran ako dođe do zaraze?

“Te situacije praktički nema jer mi niti nemamo više cirkulaciju virusa u populaciji. Imamo vrlo mali broj zaraženih, tako da, što se tiče epidemiologa, bolest je pod kontrolom i nekakve opasnosti sad nema.



Moramo reći da se uvijek u medicini sve svodi na šanse i rizike.

Ali škole i vrtići su sigurni kao i obiteljski domovi jer su i domovi posljednjih tjedana otvoreni. Otvoreni u smislu da ljudi idu na posao, u trgovine, nismo više zatvoreni u svojoj obiteljskoj cjelini pa da smo pod staklenim zvonom i nismo s nikim u kontaktu. I u obiteljskom domu ima nekog rizika za zarazu. Ali što se događa u obitelji, takav je isti rizik u vrtićima i školama”, rekla je Pavić Šimetin.

O povratku starije djece

“Nema epidemiološkog opravdanja za neotvaranje škole za starije učenike, ali ima organizacijskog opravdanja zašto starija djeca ne idu u škole. Ima puno razloga za to… Važnije je recimo da mlađi učenici vide svoju učiteljicu, pitanje je i tehnologije, netko tko je starije dobi može većinu toga oko online nastave sam napraviti kod kuće”, rekla je Pavić Šimetin, prenosi Index.

Komentari