Zamjenica Krunoslava Capaka otkrila koja je razlika između prve pojave koronavirusa i današnje

Foto: Damir Krajac/Cropix

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš gostovala je u RTL-u Danas gdje je govorila o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Testiranja su u tijeku, za sada znamo da imamo još četiri pozitivna, no novi rezultati kako pristižu, tako se unose u platformu i službeno se objavljuju svakod dana u 14 sati”, kaže Bubaš.

Razlika između danas i onih dana u travnju kada je sve bilo zatvoreno

“Mi smo još uvijek u epidemiji, virus se širi na jednak način kao i onda i epidemiološku situaciju treba pratiti i procjenjivati.

Jedna karakateristika ovog perioda, ne bih govorila o novom virusu niti bih govorila o karakteristikama virusa, nego bih govorila o karakteristikama ovog razdoblja, a to je da osobe u oboljele u ovom periodu imaju blaže simptome”, navodi.



Puno je manje pacijenata na bolničkom liječenju, za to nema potrebe jer oboljeli nemaju kliničku sliku koja to zahtijeva.

Nova ograničenja

“Zašto bismo govorili o zatvaranju i ograničavanju, život mora ići dalje, ja bih rekla da je ovo samo jedna ‘nova runda’ mi plešemo s virusom, poanta tog plesa je u daleko težim okolnostima omogućiti da zdravstveni sustav funkcionira bez nekih zastoja”, rekla je Bubaš.

Preporuke za izborni dan

Preporuke za izborni dan bit će uskoro objavljene i na njima se intenzivno radi. “Ne znači i da preporuke koje će biti objavljene neće biti podložne izmjeni”, istaknula je, dodavši da imaju nekoliko scenarija za razne epidemiološke prilike koje bi se mogle dogoditi.

Komentari