ZAMALO KATASTROFA Oklopnim vozilom odsukana je teglenica koja je mogla uništiti most

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Dok su Zagrepčani noćas mirno spavali nisu ni bili svjesni kakva se drama odvijala na Savi. Naime, zbog naglog rasta vodostaja pojavila se opasnost da teglenica TT9904 koja se ranije odvezala te nasukala na savskom slapu kod toplane otplovi nizvodno te udari u obližnji željeznički most i ošteti ga, piše Večernji list.

Teglenica ima 300 tona, a da je udario u most bila bi to katastrofa, rekli su pripadnici nedavno ukinuto zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama koji je upravljao akcijom spašavanja broda.

Na sreću, nije prijetilo izlijevanje nafte. Ipak za samo tri kilometra od slapa su željeznički i Domovinski most i da je brod od 300 tona u njih udario, potpuno bi i ih uništio, ističu iz ukinutog Ureda.

Spašavanje teglenice trajalo je oko šest sati, a posao je otežavala jaka kiša.



“Postalo je opasno kada je počela kiša, a vodostaj je naglo krenuo rasti. U nekoliko minuta Tomašević i njegovi zamjenici donijeli su odluku da krenemo u akciju, a na teren su pozvani vojska i vatrogasci”, rekao je za Večernji list izvor iz Ureda iz hitne situacije koji je želio ostati anoniman.

U akciji je sudjelovao i donedavni pročelnik Ureda za hitne situacije Pavle Kalinić, koji je pozvan s godišnjeg odmora i odmah došao na teren.

Na Savi je čitav dan s ekipama bio i zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet za kojega dečki s terena imaju samo riječi hvale.

Pohvale dogradonačelniku Korlaetu i ostalima u akciji

“Čitav dan nam je pomagao, koordinirao akciju, donosio nam vode, ma svaka mu čast”, rekao je sugovornik.

Akciju je potvrdio i Korlaet te istaknuo kako se jedan od četiriju brodova-teglenica privezanih nizvodno od Mosta mladosti, odvezao i nasukao na riječni prag kod Toplane.

Dodao je kako je u akciji sudjelovalo 14 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe osam profesionalnih i šest iz DVD-ova pod zapovjedništvom voditelja smjene i ronilačkog tima JVP Zagreb Dražena Pavlića. Sudjelovalo je i osam pripadnika Hrvatske vojske pod zapovjedništvom načelnika Odjela za operativne poslove i obuku brigadira Darka Vukovića, uz asistenciju djelatnika MUP-a, Civilne zaštite i Hrvatskih voda.

Akcija je započela u 17, a završila u jedan sat u noći. Izvlačenje se, doznaje se od službi na terenu, malo oduljilo jer se čekao dolazak borbenog oklopnog vozila koje služi za izvlačenje tenkova, a noćas je odigralo ključnu ulogu u privezivanju broda.

“Čekali smo da vozilo dođe iz baze u Slunju. Oklopnjak od 45 tona u Zagreb je dotegljen na ‘labudici’. Do tada smo mi iz Ureda i vatrogasci osiguravali brod. Vezali smo ga sajlama za vrbe da ne otplovi preko slapa. Voda je krenula rasti, u pitanju su bile minute”, rekli su iz  Ureda za upravljanje hitnim situacijama koji će se nakon 31. listopada pripojiti novoosnovanom Uredu za mjesnu samoupravu, civilnu zaštitu i sigurnost.

O dramatičnim zbivanjima na Savi, oglasilo se i Ravnateljstvo civilne zaštite.

“Brod se zaustavio poprečno na prvom slapu, u visini toplane, a s obzirom na mogući porast vodostaja rijeke Save postojala je opasnost da ga prebaci preko slapova i usmjeri prema Željezničkom mostu kod Jakuševca. Nakon koordinacije operativnih snaga, desetak minuta iza ponoći započela je akcija odsukavanja i osiguranja broda uz pomoć kopnenog vojnog vozila. Brod je ubrzo uspješno odsukan te je usmjeren paralelno s obalom rijeke Save i vezan za obalu. U akciji su sudjelovale postrojbe Hrvatske vojske, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Zagreb i policijski službenici Policijske uprave zagrebačke”, piše u priopćenju, objavio je Večernji list.

 

Komentari