‘ZALOGAJ NEBA’ Ovom slasticom sa sastojcima koji se spominju u Bibliji, Mađari dočekuju Papu

Vatikan

Katolički poglavar Papa Franjo u nedjelju će posjetiti Mađarsku. Povodom toga je slastičar Zsolt Karl napravio poseban kolač koji je nazvao “Zalogaj neba”. U pripremi kolača koristio je sušeno voće koje se spominje u Bibliji te se nada da će papa Franjo kušati njegovu slasticu. 

Papa Franjo trebao bi stići u većinski katoličku Mađarsku u nedjelju, kako bi održao misu na povijesnom Trgu heroja u Budimpešti.

Nakon toga će otputovati u Slovačku gdje će 15. rujna održati misu na otvorenom u Satinu, mjestu hodočašća na zapadu Slovačke.

Inače, Zsolt Karl, koji vodi svoju slastičarnicu u gradiću Dunaharaszti na jugu Budimpešte, pobijedio je na nacionalnom natjecanju za najbolji kolač, koji je prvi puta poslužio ovaj tjedan na Euharistijskom kongresu u Budimpešti.



Na upit o tome na koji je način napravio “Zalogaj neba”, odgovorio je da je “kuhao šećerni sirup s cimetom i medom te u to stavio izrezane komadiće sušenog voća”.

“Eksperimentirali smo s omjerima sušenog voća, tako da onaj tko jede kolač osjeća različite okuse svakih pet do 10 sekundi, istaknuo je.

Prema uvjetima natječaja, kolač je morao biti jednostavan, trajati dugo bez hlađenja te biti napravljen od sastojaka iz Biblije, poput smokava, datulja, marelica, šljiva i meda.

Karlov kolač, koji je sličan makovnjači ili orehnjači, ispunjen je suhim smokvama, datuljama i marelicama te kandiranim višnjama, kandiranom korom naranče i prženim bademima.

Komentari