Zaljubila se preko interneta i na kraju ostala bez nekoliko stotina tisuća kuna

Ilustracija

Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama.

Porečka je policija zaprimila prijavu 69-godišnje irske državljanke da je prevarena putem društvene mreže za nekoliko stotina tisuća kuna.

Naime, 69-godišnjakinja je od početka svibnja komunicirala putem društvene mreže s osobom koja joj se predstavila kao muškarac koji živi u Kataru. Neznanac joj je iskazivao ljubav i obećao je da će doći živjeti kod nje u Hrvatsku, ali da prije toga mora poslati svoje osobne stvari paketima te ju je naveo da mu pomogne platiti navodne troškove skladištenja i prijevoza paketa, što je žena i učinila pa mu je tako u nekoliko navrata uplatila novac. Kada je shvatila da je prevarena i da osoba koja joj je iskazivala ljubav neće doći u Hrvatsku, 69-godišnjakinja je događaj prijavila policiji.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska upozorava građane da budu oprezni prilikom komunikacije na društvenim mrežama i stranicama za upoznavanje. Prevaranti tragaju za žrtvama putem interneta i kako bi ostvarili protupravnu imovinsku korist, koriste razne načine obmane, pa čak iskazuju i ljubav.



Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi, a nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove ili podatke o bankovnim karticama. Također mogu tražiti i da im žrtva pošalje intimne fotografije ili videozapise. Policija upozorava građane da budu oprezni i da ne dijele s nepoznatim osobama nikakav materijal koji bi ih mogao kompromitirati i koji bi počinitelju mogao poslužiti za ucjenjivanje te da nikako ne šalju novac niti svoje osobne podatke, piše Glas Istre.

Komentari