Zajednica bokeljskih Hrvata kod ministra Grlića Radmana: Izrazili zabrinutost izborima u Crnoj Gori

zbh.hr

Izaslanstvo ZBH, Srečko Đuranović predsjednik i Marijan Banelli, izvršni tajnik primio je u službeni posjet ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske gospodin Gordan Grlić Radman sa suradnicima.

Izaslanstvo ZBH izrazilo je zabrinutost bokeljeskih Hrvata u Republici Hrvatskoj i dijaspori razvojem događaja poslije parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Hrvatska zajednica u Crnoj Gori nije polučila izborni rezultat , unatoč činjenici da je izborni prag 0.35 % od približno 4.500 potencijalnih glasača.

Obostrano je konstatirano da je došlo do raskola u političkom dijelu hrvatske zajednice u Boki pojavom nove stranke Hrvatska reformska stranka koju su utemeljili bivši članovi HGI na čelu sa Marijom Vučinović i Radovanom Marićem.



Nažalost, niti HGI niti HRS nisu dobili ni zajedno potreban broj glasova kojim bi se ostvarilo pravo na zastupnika u crnogorskom parlamentu.

Sudionici sastanka suglasili su se da su ovakve političke podjele u hrvatskom korpusu u Crnoj Gori nepotrebne i štete opstojnosti tamošnjih Hrvata.

Teška gospodarska situacija , pogotovo sada uzrokovana i “korona krizom” ,dovela je do ovakvih rezultata izbora u Crnoj Gori.

Konstatirano je da je Republika Hrvatska i do sada podupirala i pomagala hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori i da će nastaviti taj trend.

U svemu tome najvažnije mora biti homogeniziranje i jedinstvo Hrvata u Boki oko temeljnog cilja očuvanja svih prava Hrvata koja proizlaze iz Ustava Crne Gore, bilateralnih i međunarodnih sporazuma, te sprječavanje bilo kakvih ataka na Hrvate i njihova međunarodna zaštita.

S tim u svezi Vlada Republike Hrvatske će poduzimati sve legalne i legitimne mjere u zaštiti Hrvata u Crnoj Gori.

zbh.hr

ZBH će u okviru svojih aktivnosti podupirati prije svega raščišćavanje i smirivanje svih nagomilanih tenzija u hrvatskoj zajednici u Boki kotorskoj, u suradnji sa Vladom RH,diplomatskim predstavnicima RH u Crnoj Crnoj i svim legalnim i legitimnim predstavnicima društveno-političkog života Hrvata u Crnoj Gori, piše zbh.hr 

Komentari