Zagrepčanka pozitivna na koronavirus napustila stan, posjetila roditelje, lagala policiji. Prijeti joj do tri godine zatvora

Damir Krajac / CROPIX

Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke, kaže da su podnijeli kaznenu prijavu protiv žene (33) koja je napustila stan iako je pozitivna na koronavirus. “Za to kazneno djelo propisana je kazna zatvora do tri godine ako je netko zaražen”, kaže Rašić.

Kazneni zakon propisuje do dvije godine za onoga tko ne postupi po propisima i naredbama. Ako se ne pridržava mjera i pritom zarazi drugu osobu opasnom zaraznom bolešću, propisana je kazna do tri godine zatvora. Ako to počini iz nehaja, propisana je zatvorska kazna do jedne godine.

Išla u posjet roditeljima, lagala policiji…

Policija je naknadno objavila da 33-godišnja Zagrepčanka nije zatečena u svom domu 4. travnja, tijekom redovne provjere pridržavanja mjera samoizolacije. Umjesto toga, otišla je do stana svojih roditelja, “odnosno iz jednog zagrebačkog kvarta u drugi”, iako je bila dužna pridržavati se upute o samoizolaciji koju joj je izdao nadležni epidemiolog.

Prema uputi, u samoizolaciji je trebala biti od 17. ožujka do 13. travnja, zbog dijagnosticirane bolesti covid-19. “Svojim je ponašanjem u opasnost od širenja i prenošenja zarazne bolesti dovela stanare na adresi na kojoj prebiva i stanare na adresi na kojoj prebivaju njezini roditelji”, kažu u policiji.



Osim toga, policajcima je žena rekla da je odobrenje da napusti svoj dom dobila od svog epidemiloga, no naknadnom provjerom utvrđeno je da nije govorila istinu. Njezin je epidemiolog naglasio da joj takvu uputu nije dao, niti njoj, niti bi isto učinio odnosno rekao bilo kome drugome tko boluje od zarazne bolesti covid-19. Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja protiv osumnjičene je podnijeta kaznena prijava redovnim putem nadležnom državnom odvjetništvu, piše Dnevnik.hr.

Komentari