Zagrepčanima iznos za podmirenje godišnje grobne naknade povećan se za više od 100 posto, iz Grada imaju objašnjenje

U poštanske sandučiće građana Grada Zagreba proteklih su dana počele stizati uplatnice za podmirenje godišnje grobne naknade na Gradskim grobljima za 2020. godinu. Iznosi na pristiglim uplatnicama neugodno su iznenadili mnoge, jer su se cijene usluga zagrebačkih Gradskih groblja povisile i za više od sto posto.

“… kada sam pogledao račune bio sam iznenađen novim cijenama za 2020. U vrijeme kada je toliko nevolja snašlo građane Grada Zagreba, gradonačelnik gosp. Bandić je odobrio drastično poskupljenje grobne naknade. Prema dostavljenim računima to izgleda ovako: za Mirogoj povećanje od 80 posto, sa 156,23 kune na 280 kuna, za Miroševac povećanje od 100 posto, s 99,19 na 200 kuna…”, napisao je jedan od neugodno iznenađenih građana Zagreba.

Građanin koji je dobio uplatnicu za grobnu naknadu za Gaj urni na Mirogoju također je izrazio nezadovoljstvo dizanjem cijene s 89,26 kuna na 180 kuna.

“Zaista je sramota kako nas Holding i njegove podružnice doslovno pljačkaju. Žele na grbači građana koji uredno plaćaju naknadu obnoviti grobove koji su porušeni. Sramota! I to dok vlada ovo vrijeme Covida-19 i moramo biti praktički u karanteni. Svaka čast gradonačelniku i Upravi Gradskih groblja koji se uvijek hvale da “delaju” za narod, ali se bojim da “delaju” samo za sebe i svoje “jarane”… Zamislite kako su oduševljeni umirovljenici koji iz svojih skromnih mirovina moraju plaćati i više od 100% povećanje naknade…” napisao je drugi.



Osim povećanjem cijena svih usluga Gradskih groblja, podružnice Zagrebačkog Holdinga, građani su nezadovoljni i nedostatkom sluha vezano za sanaciju šteta nastalih u razornom potresu na grobnim mjestima. Kazali su nam kako im je iz Gradskih groblja rečeno da će štetu morati sanirati sami, na vlastiti račun.

Iz zagrebačkih Gradskih groblja uputili su nas na raniju objavu iz koje proizlazi kako naknada štete na individualnim grobnim mjestima nije pokrivena policom osiguranja Gradskih groblja, tako da će vlasnici sami, ako nisu imali vlastitu policu osiguranja, morati snositi sve troškove.

Glede povećanja cijene svojih usluga podsjetili su da je još u rujnu prošle godine, odlukom Grada Zagreba, došlo do “usklađivanja cijena usluga Zagrebačkog holdinga među kojima i usluga Podružnice Gradska groblja”. O tome su, dodali su, informirali građane putem medija, te su popis usluga s novim cijenama objavili na svojim web stranicama.

“Napominjemo da cijene većine usluga zagrebačkih Gradskih groblja nisu povećavane još od 2007., pa čak niti usklađivane za godišnje indekse rasta cijena. Za usporedbu, visina grobne naknade u drugim gradovima Hrvatske iznosi od 125,00 kuna u Osijeku, oko 200,00 kuna u Varaždinu do iznosa 300,00 kuna u Rijeci, dok je ona u Zagrebu bila od 52,00 do najviše 125,00 kuna, bez PDVa, u zavisnosti od lokacije gradskog groblja”, istaknuo je u odogovru Voditelj podružnice Gradska groblja Patrik Šegota

dodajući da o eventualnom umanjenju cijena njihovih usluga, s obzirom na trenutnu situaciju, može odlučiti samo Zagrebački holding, odnosno njegov vlasnik Grad Zagreb, prenosi Jutarnji list.

Komentari