Zagrepčani od ranog jutra čekaju u redovima za cijepljenje

Cijepljenje/ ilustracija Foto: screenshot

Počela je druga faza cijepljenja osoba starije životne dobi, kao i osoba s kroničnim bolestima u Zagrebu. Cijepljenje je počelo u 9 sati u sportskoj dvorani Učilišta vatrogastva, zaštite i spašavanja, Ksaverska cesta 111. Od ranog jutra građani su čekali ispred ulaza.

Cijepit će se oko 900 osoba, a na raspolaganju je Pfizerovo cjepivo i AstraZeneca.  AstraZenecino cjepivo očito je popularno jer je još jedna Zagrepčanka rekla da bi najradije njega izabrala.

“Možda bih sa Zenecom jer je na starinski način rađena. Imam ja razumijevanja i za prekoredno cijepljenje. ali ako je u pitanju neka starija gospođa, mama, ali mlađi… e za to nemam razumijevanja” istaknula je.

“Tu sam da se napokon cijepim pa da više ne moram misliti o tome. Godinu dana nam govore o tome da možemo umrijeti ako se zarazimo, da je opasno za nas. Samo da se cijepim pa da mogu mirna na plac – kazala je gospođa za 24sata.” Čekam tu od pola 9, rekla mi je doktorica da dođem između pola 10 i 10 – govori gospođa Saja (83).



Cjepivo je jedva dočekala. Zbog prirode organizacije, protočnosti na cijepnom mjestu i izbjegavanja grupiranja građana, naglasak nije na osobama koje su teže pokretne ili nepokretne ili kojima lokacija cijepljenja uslijed uznapredovale životne dobi ili drugih okolnosti nije lako dostupna jer je za takve osobe nužno organizirati cijepljenje na mjestu koje im je lakše dostupno, odnosno bliže njihovim kućama (domovi zdravlja, liječnici obiteljske medicine) ili u njihovu kućanstvu putem kućnih posjeta ili mobilnih timova.

Tako će u ovom slučaju biti obuhvaćeno oko 900 osoba koje su se prijavile na cijepljenje liječnicima obiteljske medicine u gradu Zagrebu, a koje neće moći biti obuhvaćene s 30 doza cjepiva koliko je svaka ordinacija zaprimila za tjedan od 22. veljače. Svakog pacijenta određenog za današnje cijepljenje njegov je liječnik obiteljske medicine jučer, 22. veljače, telefonski obavijestio i pozvao na ovo cijepljenje, poručili su iz HZJZ-a.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak za N1 kazao je da danas imamo nježni porast broja zaraženih.

“Ja ne bih rekao da smo u trećem valu, ovo je rep drugog vala. Ne smijemo se opustiti, imamo niz situacija koje mogu zakomplicirati situaciju. Nedostatak cjepiva jedna je od njih, britanski soj drugi. Imamo situaciju s teško oštećenom Sisačko-moslavačkom županijom zbog potresa. Trebamo biti oprezni i tako se zaštititi”, rekao je Capak.

Nadalje, Capak je komentirao najveću incidenciju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te kazao da se tu sumnja na pojavu novog britanskog soja koronavirusa i to u Konavlima. Dodao je da u Hrvatskoj imamo 15 potvrđenih slučajeva britanske mutacije, prenosi Večernji list.

Komentari