Zagrebački stožer Nacionalnom stožeru predložit će najrestriktivnije mjere? Evo što bi to moglo značiti

Sanjin Strukic/PIXSELL

Drastično pogoršanje epidemiološke situacije najvidljivije je u Gradu Zagrebu. U samo 24 sata broj novozaraženih porastao je za 161.

U tom periodu Hrvatska je zabilježila 457 novih dijagnoza, a dan prije postignut je rekordni broj od 542. Danas je bilo i 10,3 posto pozitivnih od svih testiranih: prema Europskom centru za prevenciju i suzbijanje zaraznih bolesti (ECDC), sve iznad tri posto smatra se lošom situacijom.

S obzirom na naglo pogoršanje, tijekom vikenda peglaju se nove mjere, koje na nacionalnoj razini znače uvođenje obveznih maski u zatvorenom, ali ne, primjerice, u teretanama, te ograničavanje broja osoba na okupljanjima.

Maske bi, prema najavama, trebale biti obavezne i na otvorenom gdje se okuplja više ljudi, a nije moguće osigurati fizički razmak. Grad Zagreb, koji jedini do sada nije imao propisane mjere, također priprema mjere koje će predložiti Nacionalnom stožeru.



Maske u svim zatvorenim i otvorenim prostorima, pa čak i u teretanama

Metropola, predložit će, doznaje Jutarnji list, najrestriktivnije mjere. Tako će prema Nacionalnom stožeru ići zahtjev da maske budu obavezne u svim zatvorenim i otvorenim prostorima, pa čak i u teretanama. Također, traži se da svi ugostiteljski objekti, a ne samo noćni klubovi, rade najkasnije do 24 sata.

Što se tiče smanjenja broja ljudi na događajima, zagrebački epidemiolozi se još usuglašavaju oko maksimalnog broja. Ovih dana se radi i detaljan plan za blagdan Svih svetih, vezano za prijevoz i održavanja misnih slavlja. Strah predstavlja i novo manje žarište, služba u jednoj zagrebačkoj crkvi u kojoj se zarazilo osam osoba.

Komentari