Zagrebački SDP: HDZ se ponaša neodgovorno prema Skupštini i građanima

Marko Todorov / CROPIX

Iz zagrebačkog SDP-a optužili su u utorak gradski HDZ da se ponaša neodgovorno i prema Gradskoj skupštini i prema građanima jer se još uvijek nisu izjasnili jesu li za ili protiv izmjena GUP-a, odnosno podupiru li ili ne oporbenu inicijativu za referendum oko GUP-a.

“To je najznačajniji dokument koji će Gradska skupština donijeti u mandatu, ali glavni koalicijski partner dva dana prije održavanja sjednice još uvijek se nije izjasnio jesu li za GUP, jesu li protiv, jesu li za referendum oko izmjena GUP-a ili protiv prijedloga opozicije. Ponašaju se dobrim dijelom neodgovorno i prema ovoj instituciji Skupštine, ali i prema samim građanima”, izjavio je Matej Mišić.

Klub gradskih zastupnika SDP-a najavio je da će na sjednici Skupštine 6. veljače tražiti da se o gradonačelnikovom prijedlogu izmjena GUP-a i prijedlogu za raspisivanje referenduma, koji je potpisalo 20 zastupnika, raspravlja povezano, odnosno da se najprije raspravi o tome da se građani na referendumu izjasne jesu li za izmjene GUP-a.

Skupština prvo treba raspravljati o referendumu oko GUP-a

“Te dvije točke nužno su povezane jedna s drugom. To je svima jasno osim jednoj osobi – predsjedniku Skupštine Dragi Prgometu. On je predložio, a skupštinska većina u Predsjedništvu odlučila kako će se o gradonačelnkovom prijedlogu raspravljati na 6. točki, a o referendumu na 38. točki”, kazao je Mišić na konferenciji za novinare .



Jedino logičnim smatra da se najprije raspravlja o referendumu, jer ako Skupština donese pozitivnu ili negativnu odluku o GUP-u, zahtjev opozicije ovako kako je postavljen gubi smisao.

Gradski zastupnik Saša Molan rekao je da se podaci o izmjenama GUP-a zataškavaju i skrivaju, istaknuvši da prihvaćene promjene idu na štetu Grada Zagreba, u korist pojedinca, pogodovanja, .

U prosincu je na Odboru za mjesnu samoupravu zatražio dodatne podatke vezano uz izmjene i GUP-a – grafički prikaz urbanističkih planova uređenja koji se ukidaju u prijedlogu izmjena uz obrazloženje zašto se takva obveza ukida te tko je predlagatelj da se to ukine.

GUP nije za građane. radi se o pogodovanju pojedincima

“Ovo je treći put u 60 dana kako sam tražio, pročelnik je rekao da je u skladu sa zakonom sve dao, no nije htio dati ovaj popis što govori o tome da se skriva. Vijeća nisu mogla dobiti niti karte niti informacije. Radi se o skrivanju podataka, podloga i za koga se rade izmjene GUP-a. Vidi se da ovaj GUP nije za građane, već se radi isključivo o pogodovanju pojedincima, kumovima i svima onima koji u igri s gradonačelnikom i HDZ-om”, poručio je Molan.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Zvane Brumić osvrnuo se na dopis koji je gradonačelniku Milanu Bandiću uputila pročelnica Gradskog ureda za financije, a u kojem upozorava da je minus u gradskom proračunu premašio milijardu kuna.

“Treba postaviti pitanje ministru financija Zdravku Mariću zašto ne postupa, s obzirom da potpisuje svako zaduženje Grada i mora biti potpuno svjestan što se događa u Zagrebu. Ima mišljenje državne revizije koje iz godine u godinu navode probleme u gubicima Grada, ima mišljenje pročelnice i sam je potpisao sva zaduženja. Da li je itko svjestan što će se dogoditi u gradu”, upitao je Brumnić.

Odbacio je Bandićeve tvrdnje da mu ne treba HDZ da donese GUP. “Ako HDZ odluči napustiti dvoranu i dati Bandiću da ima većinu, tada će opozicija napustiti dvoranu. Vjerujte, bez HDZ-a nema nikakve šanse da donese GUP”, naglasio je.

Komentari