Zagrebački muftija Hasanović: Odnosi između Hrvatske i BiH su gori nego za vrijeme rata. Nesretan sam zbog toga

Aziz efendija Hasanović/Marko Prpic/PIXSELL

Ako ne bude iskrenog dijaloga između Hrvatske i Bosne i Hercegovine neće se ni popraviti odnosi između dviju zemalja. Ti su odnosi sada gori nego što su bili tijekom rata, rekao je u ponedjeljak zagrebački muftija Aziz Hasanović.

On je istaknuo kako je položaj Bošnjaka u Hrvatskoj i dalje takav da oni uživaju sva ljudska prava, a ugovor koji je Islamska zajednica potpisala s Hrvatskom 2002. je platforma koja može biti uzor svim manjinskim zajednicama u Europi, istaknuo je u intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz”.

Hasanović je naglasio kako sve to nije dovoljno, ako su loši međusobni odnosi između dvije zemlje. Napomenuo je da je zbog toga – nesretan.

“Oni su sada gori nego za vrijeme rata. Komunikacija koju vidimo, ne ulazeći sada u to tko je kriv a tko u pravu, nije dobra. Valja razgovarati”, rekao je zagrebački muftija.



‘Bošnjaci u Hrvatskoj su emotivno vezani za BiH i svaka negativna izjava ih vrijeđa’

Podsjetio je kako Bošnjaci čine 75 posto pripadnika islamske zajednice u Hrvatskoj. No, oni su emotivno vezani za BiH pa ih svaka negativna izjava vrijeđa.

Govorio je o tome kako je dijalog nešto na što smo svi upućeni pa bi o tome morali promisliti i oni koji javno istupaju na takav način da pogoršavaju odnose među narodima u BiH.

“Ukazujem na to i ovdje političarima koji imaju taj jedan ratoborni ili ignorantski narativ”, naglasio je Hasanović.

Pritom je upozorio da ovakvo sadašnje stanje može prouzročiti opasne posljedice u budućnosti.

Napomenuo je kako Bošnjake s obzirom na ratno iskustvo posebice brine retorika onih političara u BiH koji minimiziraju genocid.

Zagrebački muftija ističe kako nadu polažu u odnos sa SAD-om i Europskom unijom. Oni vjeruju kako njihove politike mogu pomoći da se BiH učini zemljom prihvatljivom za sve njezine građane.

 

Komentari