Zagrebački kvartet u Beogradu svirao povodom hrvatskog predsjedanja Europskom unijom

hgz.hr

U  povodu obilježavanja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u Beogradu je u ponedjeljak navečer održan koncert Zagrebačkog kvarteta kojem su nazočili šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrizi, dužnosnici srbijanskog Ministarstva za eurointergracije, veleposlanici i brojni uzvanici.

O ciljevima hrvatskog predsjedanja govorila je opunomoćena ministica i privremena otpravnica poslova i Veleposlanstvu RH u Beogradu Maja Bogdan, a u ime Ministarstva za europske integracije Srbije Jugoslav Milačić.

Bogdan je istaknula da Hrvatska u predsjedavanju EU slijedi prioritete koja se mogu opisati kao “Europa koja se razvija”, “Europa koja povezuje ekonomski, energetski i infrastrukturno”, “Evropa koja štiti”, te “Europa koja ima utjecaj”.

Predstavnik srbijanskog ministarstva izrazio je nadu da će Hrvatska tijekom svog predsjedanja “uspjeti zadržati kredibilnu politiku proširenja Europske unije” i u tom kontekstu “dati svoj doprinos dinamici proširenja”.



Zagrebački glazbenici nastupili su u svečanoj dvorani Skupštine Beograda, a koncert je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Srbiji uz potporu hrvatskog Ministarstva kulture.

Na programu Zagrebačkog kvarteta bila je Simfonija za gudače br. 1 u C-duru, te 3. Gudački kvartet u F-duru Dmitrija Šostakoviča.

Zagrebački su glazbenici u povodu obilježavanja početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u nedjelju navečer održali koncert i pred oko tisuću ljudi u punoj sinagogi u Subotici, a svirali djela Marka Ruždjaka, Ludwiga Van Beethovena, te Dmitrija Šostakoviča.

Komentari