Zagrebački HSLS: Treba pojačati javni prijevoz tijekom pet dana uoči Svih svetih

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zagrebački HSLS uputio je u ponedjeljak prijedloge gradonačelniku Milanu Bandiću i zagrebačkom Stožeru civilne zaštite vezane za organizaciju gradskog prijevoza istaknuvši da je potrebno pojačati prijevoz pet dana uoči blagdana Svih svetih, a ne samo tijekom jednog.

Ako će građani imati priliku dolaziti na gradska groblja 29., 30. i 31. listopada te 1. i 2. studenoga, sav protok koji se inače odvija u jednom danu, moći će se raspodijeliti na pet dana, stoji u priopćenju.

“Javni prijevoz Grada Zagreba jedna je od najkritičnijih točki mogućeg širenja virusa covida-19. Ne postoji toliko ograničen prostor u pogledu kretanja i cirkulacije zraka kao što je to u bilo kojem autobusu ili tramvaju ZET-a”, istaknuo je predsjednik HSLS-a grada Zagreba Darko Klasić.

Zato, dodao je, javni gradski prijevoz predstavlja najveći sigurnosno-zdravstveni rizik Grada Zagreba i najveće je potencijalno žarište širenja virusa među građanima Zagreba.



HSLS stoga traži da se uvede online nastava za učenike gradskih srednjih škola jer se svakodnevno oko 40.000 učenika i studenata koristi javnim prijevozom, čime znatno utječu na stvaranje gužvi, a zbog blagog razvoja simptoma bolesti mogu znatno pridonijeti širenju virusa.

Zahtijeva da Grad odmah provede nabavu i kontinuiranu distribuciju odgovarajuće količine medicinski sigurnih zaštitnih maski za sve djelatnike u javnom prijevozu, zaposlenike škola i vrtića te javnih službi.

Također traže da Grad rad svih podružnica Zagrebačkog holdinga i pružanje njihovih usluga prilagodi novim uvjetima pandemije, bez smanjenja kvalitete usluge za građane.

HSLS smatra i da je potrebno hitno donošenje mjera pomoći zagrebačkim gospodarskim subjektima smanjenjem gradskih poreza i nameta te smanjenjem cijena zakupa gradskih prostora i javnih površina, što će im pomoći u ovim teškim vremenima.

Navode da je gradska uprava novi val epidemije dočekala nespremna. “Posljedica toga vidljiva je iz podatka da se Grad Zagreb nalazi pri vrhu ljestvice europskih gradova po dnevnom postotku zaraženih građana u odnosu na broj stanovnika”, rekao je Klasić.

Dodaje da su djelatnici gradskih javnih službi te zaposlenici zagrebačkih osnovnih i srednjih škola i vrtića novi val epidemije dočekali bez odgovarajuće zaštitne opreme.

Neprihvatljivim je ocijenio što Grad nije predvidio uspostavljanje više punktova za testiranje u gradu te što nije osigurao adekvatne zalihe zaštitnih medicinskih maski, kao ni ostale zaštitne opreme tijekom ljetnih mjeseci.

Komentari