Zagrebački HSLS: Elektronska sjednica Gradske skupštine suspenzija demokracije

Boris Kovacev / CROPIX

Zagrebački HSLS poručio je u subotu kako se ne slaže s odlukom da se 33. sjednica Gradske skupštine održi eletronskim putem ustvrdiši kako je to suspenzija demokracije te su pozvali da se, umjesto predložene, održi videokonferencija dostupna široj javnosti.

“HSLS grada Zagreba ne slaže se sa predloženim načinom održavanja predstojeće 33. sjednice Gradske skupštine gdje je onemogućena javnost djelovanja i gdje je prezentiranje podataka isključivo jednosmjerno od strane gradske uprave bez mogućnosti propitkivanja odluka i informacija”, poručili su u prioćenju.

Održavanje sjednice Gradske skupštine najavljeno je, naime, za 7. svibnja u elektronskom obliku zbog sprječavanja širenja epidemije koronavirusa.

Zagrebački HSLS pozvao je stoga predsjednika Gradske skupštine Dragu Prgometa i gradonačelnika Milana Bandića da se sjednica održi putem videokonferencije koja treba biti dostupna široj javnosti ili, ako istu gradske i skupštinske službe nisu u mogućnosti provesti, da se sjednica održi u drugom odgovarajućem prostoru.



“Sama odluka ne bi bila sama po sebi problematična i bila bi u skladu sa preporukama Nacionalnog stožera i Ministarstva uprave da Gradska uprava nažalost opet ne djeluje nedosljedno i politikanski te možebitno prikriva pravo stanje stvari u gradu Zagrebu”, tvrde iz te stranke.

Navode da su gradska upravna tijela, umjesto predložene videokonferencije, odabrala način kojim nastoje onemogućiti javnu raspravu.

“Na sjednici se neće moći postavljati pitanja, tražiti obavijesti i davati prijedlozi već će gradski zastupnici glasovati putem aplikativnog rješenja Microsoft teamsa. Ovakva odluka dovodi do suspenzije demokracije, javnosti rada Gradske skupštine i upravnih tijela grada Zagreba te doseže vrhunac u prikrivanju transparentnosti rada gradske uprave kao i odluka Gradonačelnika Milana Bandića”, smatraju u zagrebačkom HSLS-u.

Komentari