Zagrebački holding objasnio zašto je uklonjeno reciklažno dvorište te poručio: ‘Ne postoji ugroza za ljude ili okoliš’

Antonio Bronic/PIXSELL

Zagrebački holding reagirao je na vijest u kojoj se navodi da je uklonjeno reciklažno dvorište kraj sljemenske žičare po hitnoj proceduri te je lokacija kontaminirana živom i opasna po zdravlje prolaznika navodeći kako nisu kontaktirani od strane autora vijesti navodeći zašto je reciklažno dvorište uklonjeno. 

“Reciklažno dvorište Tunel koje se nalazilo u Kvintičkoj ulici na području Gradske četvrti Podsljeme uklonjeno radi neadekvatne površine bez mogućnosti da se i minimalno proširi kako bi zadovoljilo potrebama odlaganja otpada stanovnika gradske četvrti. Novim Pravilnikom o reciklažnim dvorištima propisani su uvjeti koje reciklažno dvorište i mobilno reciklažno dvorište mora udovoljavati, čemu RD Tunel nije udovoljavalo”, objašnjavaju.

Dalje navode kako od početka rada reciklažnog dvorišta Tunel nije zabilježen niti jedan ekološki ili drugi incident tijekom zaprimanja i kratkotrajnog zbrinjavanja svih vrsta otpada u za to namijenjenim spremnicima, obzirom da Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća pravovremeno za svaku vrstu otpada osigurava pražnjenje spremnika i prijevoz do ugovorenog oporabitelja na zbrinjavanje sukladno propisima.

Zapušteno reciklažno dvorište kraj sljemenske žičare uklonjeno je po hitnoj proceduri, ali je lokacija ostala kontaminirana živom i opasna po zdravlje prolaznika



 

“Vezano konkretno za skladištenje otpadnih fluorescentnih cijevi, očitujemo se, kako se one na reciklažnim dvorištima skladište u odgovarajućem metalnom sanduku ili sličnim odgovarajućim spremnicima koje daje na korištenje ovlaštena tvrtka koja od nas i preuzima tu vrstu opasnog otpada. Iz takvih spremnika, ukoliko se s otpadom pažljivo i propisno rukuje za što su naši tehničari u reciklažnim dvorištima obučeni, nije moguće ispiranje onečišćujućih tvari atmosferilijama, jer su potpuno zatvoreni”, ističu.

Dodaju da na reciklažnom dvorištu Tunel osim električnog i elektroničkog otpada (koji se jednim manjim dijelom može smatrati opasnim otpadom, što uključuje i fluo cijevi) nije zapriman drugi opasni otpad.

“Svi tehničari u reciklažnim dvorištima na području grada Zagreba položili su tečaj ADR-a i educirani su za sigurno postupanje s otpadom, pa su sva naša reciklažna dvorišta sigurna te ne postoji ugroza za ljude ili okoliš”, poručuju.

Komentari