Zagrebački HDZ amandmanima na GUP pogoduje svojim članovima i donatorima

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak HDZ je podnio 15 amandmana na GUP.

“Amandmane koji govore o prenamjeni zelenih površina u druge površine, a nisu prošli javnu raspravu, zastupnici HDZ-a neće prihvatiti”, istaknuo je Mikulić nakon sjednice. Dodao je da se radi o 30 posto takvih amandmana.

Pojasnio je kako se za amandmane potencijalno može glasovati u nastavku Gradske skupštine nakon rasprave, a oni koji budu izglasani s GUP-om idu u nadležno ministarstvo na provjeru. Nakon toga se glasuje o izmjenama i dopunama.

Na opasku novinarke kako taj produljeni rok ne znači da neće podržati sporne amandmane, kazao je da ne postoji razlog da zastupnici ne podrže sve ono što je u skladu s procedurama i zakonom.



“Mi smo, kao koalicijski partneri jedan od filtra, rekli da neke stvari iz tih i tih razloga ne možemo podržati. Svi oni koji kažu kako nemamo svoj stav varaju se”, rekao je Mikulić medijima.

Amandmansko pogodovanje

No Radio Student na svojoj Facebook stranici ‘Strah od slobode’ navodi kako je Amandmanom br. 12 kojeg je HDZ predao na izmjene zagrebačkog GUP-a predložena je prenamjena nekoliko parcela u zelenoj zoni u građevinsku zonu a kako bi pogodovao svojim članovima.

Naime kako se navodi na stranci Strah od Slobode radi se o ukupno pet parcela, a vlasnica dviju od njih, ukupne površine 5173 m2 je izvjesna Zdravka Sučić. Gospođa Sučić ujedno je i suvlasnica građevinske tvrtke Sanac d.o.o. koja je, gle slučajnosti, bila jedan od donatora u predsjedničkoj kampanji Kolinde Grabar Kitarović 2019. godine.

Suvlasnik tvrtke je Ante Sučić, perspektivni HDZ-ovac koji je između ostalog na čelu odbora za gospodarstvo zagrebačkog HDZ-a.

Klijentelistističko dotjerivanje GUP-a amandmanima zainteresiralo je javnost, pa su mnogi počeli istraživati što stoji iza njih. Bio je to pravi trenutak za pokretanje radova na održavanju mrežnih stranica državne geodetske uprave kako bi postale nedostupne za analize vlasničkih odnosa.

Obzirom na klijentelističke igre oko GUP-a bit će zanimljivo pratiti hoće li ova prenamjena dobiti blagoslov sada ili u nekom od narednih dogovora vladajućih koalicijskih partnera. Dobra koalicijska suradnja vidljiva je u amandmanu br. 31 kojeg je podnio BM 365, gdje se pogoduje Dražanu Bilokapiću, čelniku HDZ-ovog povjerenstva za Zagrebački holding, također prenamjenom iz zelene u mješovitu zonu, kako je to objavio oporbeni zastupnik Tomislav Tomašević. 

 

Komentari