Zagrebačka policija prijavila dvoje za lažno fakturiranje troškova

Foto: MUP/ilustracija

Zagrebačka policija prijavila je u petak u dva odvojena slučaja 53-godišnjakinju koja je lažiranim fakturama oštetila zagrebačku tvrtku za 2,4 milijuna kuna te 62-godišnjaka iz Poreča koji se malverzacijama na štetu drugog poduzeća domogao 280.000 kuna.

Policija sumnja da je 53-godišnjakinja iskoristila svoje ovlasti u tvrtki te je u više navrata izmjenjivala podatke na fakturama za plaćanje. Potom je lažirane fakture prikazivala odgovornim osobama, stekavši protupravnu imovinsku korist veću od 2,4 milijuna kuna.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je 62-godišnjak početkom siječnja 2019., kao odgovorna osoba u porečkoj tvrtki, izdao račun u kojem je lažno naveo da je za zagrebačku tvrtku obavio radove u vrijednosti od 707.455 kuna te da je mu je ta tvrtka dužna isplatiti 257.455 kuna.

Uz to, osumnjičeni je u travnju 2019. izdao izvadak u kojem je neistinito naveo da je zagrebačka tvrtka dužna njegovoj tvrtki platiti 257.455 kuna, iako je znao da je zagrebačka tvrtka na ime obavljenih radova već platila 451.145 kuna.



Osumnjičeni je lažni izvadak dostavio javnom bilježniku koji je, nesumnjajući u istinitost izvatka, donio rješenje o ovrsi zagrebačke tvrtke. Temeljem tog rješenja o ovrsi, s računa zagrebačke tvrtke je naplaćeno 286.605 kuna u korist osumjičenikove tvrtke.

U oba slučaja su protiv osumnjičenika podnijeta posebna izvješća nadležnom državnom odvjetništvu.

Komentari