Zagrebačka oporba podnijela je zahtjev za sazivanjem sjednice Skupštine

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Oporba u zagrebačkoj Gradskoj skupštini podnijela je zahtjev za sazivanjem sjednice skupštine, predloživši četiri točke dnevnog reda koje se tiču stambenog zbrinjavanja građana pogođenih potresom, izvješća o razmjerima štete, o korištenju donacija i sanaciji dimnjaka.

Zahtjeve su podijeli klubovi gradskih zastupnika SDP-a, GLAS-a, HSU-a, Klub zastupnika lijevog bloka, HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija te Klub nezavisnih zastupnika.

Brumnić: Građanima s kućama postaviti kontejner iz robnih rezervi

Gradski zastupnik SDP-a Zvane Brumnić upozorio je da Grad Zagreb niti nakon mjesec dana od potresa nije napravio ništa da pomogne svojim građanima, posebice onima koji su ostali bez krova nad glavom.

“Predložili smo tri rješešnja, jedan način je da se građanima omogući smještaj u gradske stanove. Ukoliko ih nema, Grad Zagreb treba subvencionirati najam stana na tržištu. Građani koji imaju obiteljske kuće, da im Grad preko robnih rezervi uzme kontejnere i na njihove parcele ih postavi dok se ne saniraju kuće”, kazao je Brumnić.

Mrak Taritaš: Bandić se ponaša kao da potresa nije bilo

Gradska zastupnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je kako se gradonačelnik Milan Bandić ponaša kao da potresa nije bilo te da donacijama upravlja kao da su njegove osobne.

“Oporba je preuzela stvar u svoje ruke, posložila dnevni red od četiri točke, 20 zastupnika oporbe će sada urudžbirati dnevni red predsjedniku. Ako vi ne znate, mi znamo, pokazujemo da znamo, hoćemo i možemo”, naglasila je Mrak Taritaš.

Dodala je da bi se nakon mjesec dana od potresa trebalo znati koliko je zgrada oštećeno te koje su obiteljske, višestambene, a koje poslove i za javnu namjenu, posebito škole i vrtići.

Tomašević: Sada je odgovornost na Prgometu

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka Tomislav Tomašević upozorio je da su prije dva tjedna tražili tematsku sjednicu skupštine, ali nikakve reakcije gradonačelnika nije bilo te je stoga “sada odgovornost na predsjedniku Gradske skupštine Dragi Prgometu”, koji sada ima 15 dana da odredi datum sjednice.

Predstavio je treći prijedlog oporbe koji se tiče načina korištenja financijskih sredstava, to jest donacija. Prema njegovim informacijama na računu je 16 milijuna kuna, a o bilo kakvo raspolaganju s novcem većim od milijun kuna odlučuje Gradska skupština, a ne gradonačelnik te stoga predlažu njihov nadzor.

“Nadzor u kojem će sudjelovati svi skupštinski klubovi, oporba i pozicija, predstavnici strukovnih udruženja i zainteresirana javnost. Želimo da se svaka transakcija s tog računa objavi u realnom vremenu na internetskoj stranici Grada”, smatra Tomašević.

Petek: Građani traže adekvatnu reakciju Grada koju nisu dobili

Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek predstavio je četvrtu točku koja se tiče sanacije dimnjaka i ponovnog uključenja svih korisnika u plinsku mrežu Gradske plinare. Za sporu rekaciju optužio je gradske službe, a predložio je da se zaključkom obveže gradonačelnik da u roku 60 dana odluče na koji će način točno pomoći onim objektima koje su statičari proglasili da se mogu koristiti.

Dodao je da svakodnevno prima pozive građana koji traže adekvatnu rekaciju Grada i gradskih službi koju do sada nisu imalil.

Komentari