ZAGREB TREBA NOVI GUP Arhitekti i oporba protiv Bandićeve ‘provobitne akomulacije kapitala’

Bruno Konjevic / CROPIX

Zagrebu treba novi Generalni urbanistički plan (GUP), zaključili su u utorak sudionici tribine “Novi GUP Grada Zagreba: strateško planiranje vs. prvobitna akumulacija kapitala”.

Na tribini su sudjelovali arhitekti Otto Barić i Dinka Pavelić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras i nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek.

“Smatram da je nužno napraviti novi GUP i njegovu izradu prepustiti stručnjacima. Politika naravno da će odlučivati o svemu, jer na kraju politika ga i donosi, donosi ga Skupština grada Zagreba”, rekao je arhitekt Barić.

Ustvrdio je da problem koji ima Zagreb, ima i svaki veći grad u Hrvatskoj jer se urbanizam tretira na isti način; kroz usitnjavanje, pokušava se doći do, kako je rekao, “prvobitne akumulacije kapitala”. Kaže Barić kaže da se jednom ‘banalnom izmjenom neke parcele’ njena vrijednost uveća s jedan na 10 ili 100.



Arhitektica Dinka Pavelić kaže da novi GUP treba biti razvojan. To znači, dodala je, da se prema GUP-u ne mogu izdavati dozvole, nego da ispod GUP-a trebaju biti provedbeni planovi prema kojima bi se izdavale dozvole i usmjeravalo oblikovanje grada.

“Novi GUP svakako mora biti strateški i mora biti multidisciplinarni dokument, usuglašen s javnošću, javno iskomuniciran, usuglašen sa željama građana.Također mora biti na stručnom nivou vrlo dobro elaboriran jer mi smo potpuno izgubili kontrolu i sa površinama i sa gustoćama”, tvrdi Pavelić.

Osvrčući se na izmjene i dopune GUP-a koje nisu prošle na sjednici zagrebačke Gradske skupštine, a koje bi omogućile realizaciju tzv. ‘zagrebačkog Manhattana’, kaže da se Hipodrom i zona uz Savu već više od 50 godina čuva za zelenu zonu za rekreaciju građana.

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekao je da su urbanizam i planiranje možda najvažniji za budućnost grada, dodavši da urbanizam treba biti u službi cjelokupnog društvenog razvoja.

“Stoga nije svejedno hoće li se urbanim planiranjem potaknuti razvoj kreativnih industrija, inovativnih grana gospodarstva, razvoj propulzivnih sektora u kojima i Hrvatska i Zagreb imaju i konkurentske ali i komparativne prednosti, ili će se urbanizmom potaknuti samo apartmanizacija grada”, kaže Bernardić.

Napominje da privatni interes nije nužno suprotstavljen javnom interesu prilikom planiranja i u donošenju GUP-a, ali ne smije biti isključivi pokretač planiranja i izmjena GUP-a kao što smo to vidjeli na nedavnom pokušaju donošenja GUP-a Zagreba. Tvrdi da su se “u cirkusu” donošenja zagrebačkog GUP-a pojedinačni interesi gurali ispred javnog interesa”.

“Zagreb je postao grad lažnih obećanja i propalih projekata. Nije riješeno pitanje otpada, Zagrepčani plaćaju najskuplje režije u Europi, gradska pročelnica izjavljuje da je Grad praktično pred bankrotom, žičara se gradi s 10 godina zakašnjenja i po duplo većoj cijeni”, rekao je Bernardić.

Nezavisni gradski zastupnik Renato Petek žali što već nije donesen novi GUP koji bi, kaže, ‘stvarno pokazao u kojem smjeru se treba razvijati Zagreb i što želimo od tog razvoja’. Očekuje da svi prionu poslu, da se krene s izradom stručnih podloga, jer to bi trebao biti jedini ispravni put, da se jasno odredi u kojim kvartovima su koje parcele za što namijenjene.

Petek se rekao kako se nada da se više neće “politički trgovati” na način da se kroz amandmane, nakon javnih rasprava, nakon što struka više ne može reagirati, mijenjaju namijene nekih parcela.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras smatra da Zagrebu treba novi GUP, nije važno koliko će vremena biti potrebno za njegovu izradu nego je važno da bude kvalitetan.

Maras smatra da su gradonačelnik Milan Bandić i HDZ sada uzeli predah tri mjeseca i ponovno će ‘gurati’ da izmjene i dopune GUP-a Gradska skupština usvoji jer za to, kaže, “očito imaju interes”. Međutim, SDP im neće dati da predahnu nego će im i dalje “puhati za vrat”, poručuje Maras.

Komentari