Zagreb počinje s masovnim testiranjem: Na 12 lokacija obavljat će se antigensko testiranje

Goran Mehkek / CROPIX

Zbog sadašnjeg stanja broja novooboljelih Grad Zagreb od ponedjeljka, 23. studenog počinje s masovnim antigenskim testiranjem na koronavirus, čiji se nalaz dobiva za 15 minuta, a za što je trenutačno osigurano 50.000 testova, najavila je u četvrtak gradska uprava.

Zagreb će u realizaciju tog projekta ići u nekoliko faza. Prva faza bit će testiranje kroničnih bolesnika, starijih ljudi i slabo pokretnih u njihovim domovima, a druga je testiranje svih korisnika gradskih i privatnih domova za starije.

Treća faza je testiranje zdravstvenog osoblja i djelatnika u stacionarnim ustanovama, a četvrta testiranje ostalog pučanstva.

“Od ponedjeljka se sa samo osobnom iskaznicom građani mogu testirati na 12 lokacija u gradu”, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na konferenciji za novinare. Narudžbe građana primaju se preko online platforme kojoj se pristupa preko poveznice http://brzitest.com.hr. Građane na testiranje može naručiti i liječnik izdvojene COVID-19 ordinacije.Osigurano 50.000 testova

Organizaciju i testiranje pučanstva u Zagrebu u što kraćem vremenu provest će Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Dom zdravlja Centar – Dom zdravlja istok i Dom zdravlja zapad u kooordinaciji s Gradskim uredom za zdravlje.

Bandić je istaknuo da je osigurano 50.000 testova, a za deset dana će, ako bude potrebno pripremiti još toliko. “Koliki bude interes, toliko ćemo osigurati testova”, rekao je.

Iz Grada ističu da sadašnje stanje broja novooboljelih, posebno povećanje broja teških oblika bolesti, sve više onih za bolničko liječenje, kao i bolesnika na respiratorima ukazuje na potrebu sistematskog testiranja osobito ugroženih skupina građana.

“Nažalost, danas imamo velike brojeve koji ne samo da upozoravaju nego i govore kakva je naša stvarnost”, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč. Naveo je da je u Zagrebu dosad preminula 361 osoba od koronavirusa. Aktivna su 3272 slučaja, a ukupno je do sada pozitivnih 22.080.

“Nalazimo se u trenutku kada zbog ovako velikih brojeva moramo mijenjati načine i strategiju koja je dosad vrijedila i u tom smislu otkriti što je više moguće bolesnika i staviti ih pod sustav zdravstvenog nadzora”, naglasio je Jeleč, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari