Zagreb nije jedini s lošom kvalitetom zraka, pogledajte gdje je još zabilježeno onečišćenje

Prema informacijama sa stranice Hrvatske agencije za okoliš i prirodu kvaliteta zraka loša je ili vrlo loša u Višnjanu, Puljskom Kaštijunu, Slavonskom Brodu i Kopačkom ritu.

Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” objavio je u četvrtak općenite zdravstvene preporuke zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u Zagrebu ističući kako kratkoročno onečišćenje zraka lebdećim česticama, uobičajeno za ovo doba godine, ne predstavlja značajnu ugrozu za zdravlje ljudi.


Tijekom zimskih mjeseci uobičajena je pojava smanjene kvalitete zraka zbog povišenja koncentracije lebdećih čestica u zraku. Uzroci su brojni, npr. veći broj kućnih i industrijskih ložišta, cestovni promet, vremenski uvjeti i sl, ističe Zavod u priopćenju.

Nastavni zavod za javno zdravstvo izdao preporuke za stanovništvo

Ipak, u cilju smanjenja rizika na zdravlje, u preventivnu svrhu Zavod objavljuje preporuke za osjetljive skupine građana, kako bi prilagodili svoje dnevne aktivnosti trenutnom stanju kvalitete zraka.

Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice, za djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora te pušače i pasivne pušače.

Također se savjetuje primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te traženje savjeta liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava, izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.,

Apelira se na građane da koriste sredstava javnog gradskog prijevoza i izbjegavaju ili smanje grijanje na kruta goriva.

Podaci mjernih stanica Državnog hidrometeorološkog zavoda, objavljeni na stranicama Agencije za okoliš i prirodu. pokazali su da je kvaliteta zraka u četvrtak u cijelom Zagfrebu loša.

Po podacima u 11,30 sati postaja Zagreb-3 u Dugavama pokazala je vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10. Propisana 24-satna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 je 50 μg/m3.

Osim u Dugavama, loša kvaliteta zraka izmjerena je na stanicama Zagreb-1 (81,37μg/m3) kraj zgrade zagrebačkog Holdinga u Ulici grada Vukovara te na okretištu Dubrava (49,28μg/m3).

Neke škole i vrtići u Novom Zagrebu ne puštaju djecu van zbog onečišćenog zraka

Natalija Marincel, ravnateljica Dječjeg vrtića Utrina, također  je rekla da ne vode djecu van.

“Nismo dobili naputak od Grada, ali smo samoinicijativno odlučili da ih ne vodimo. Vidim kakva je situacija i jučer ujutro sam izvijestila odgajatelje da do daljnjeg ne vode djecu van. Redovito pratim priopćenja iz Štampara, a u uredu su mi rekli da su nas zvali iz Grada da ne vodimo djecu na dvorište”, izjavila je Marincel.

Sanju Hukavec, ravnateljica Dječjeg vrtića Različak, poručila je da vode djecu van, ali samo na kratko.

“Djecu vodimo van kad se digne magla i po parametrima koje smo gledali, u centru je dobro stanje, u Dugavama je zrak zagađen. S djecom se ne boravi dugo na otvorenom, a van se ide što kasnije kad se digne magla. Nismo dobili nikakvu preporuku od Grada da bismo drugačije postupali. Inače se ide po sat-dva van, a sad kad je zima, po 15 do 20 minuta da se djeca malo rastrče”, rekla  je ravnateljica Hukavec za Index.hr.

Komentari