Zagreb čeka primopredaja vlasti, Tomašević najavio smjenu pročelnika, evo kako će to izgledati

Tomislav Tomašević Foto: Matija Habljak/PIXSELL Foto:

Tomislav Tomašević novi je gradonačelnik Zagreba. Osvojio je 199.630 glasova, više nego ijedan kandidat u Zagrebu ikada. Njegov protukandidat Miroslav Škoro osvojio je 106.300 glasova.

Iako su rezultati izbora za gradonačelnika Zagreba jasni, traje rok od 48 sati unutar kojeg se primaju i moguće žalbe, a tek nakon toga može uslijediti primopredaja vlasti koja se obavlja prema Zakonu o postupku primopredaje vlasti. Taj je zakon donesen 2004. godine, a u Zagrebu se još nije primjenjivao. Gradonačelnici se izravno biraju od 2009., a od tada je na svim izborima za gradonačelnika pobjeđivao Milan Bandić.

Prema zakonu, poglavarstvo koje prima novog čelnika mora podnijeti pisano izvješće u kojem moraju biti informacije o planiranim, započetim i nedovršenim projektima, mjerama i aktivnostima, kao i o preuzetim, a nepodmirenim obvezama lokalne jedinice.

Tomislav Tomašević rekao je u nedjelju da službenu primopredaju očekuje krajem tjedna te da ga danas očekuju prvi sastanci, piše N1.



“S ponosom ću povesti ovaj grad u bolju budućnost. Bit ću gradonačelnik svih građana i onih kojima sam bio i onima kojima nisam bio izbor. Vjerujem da svi građani žele bolje uvjete života. To je naša misija, ali ne samo za iduće četiri godine, naš pogled ide dalje u budućnost jer nam je ključna dugoročna dobrobit za ovaj grad”, istaknuo je u svom govoru.

O prvim koracima govorila je i Tomaševićeva zamjenica Danijela Dolenec, koja primopredaju vlasti također očekuje krajem tjedna.

“Nakon toga doista moramo odmah krenuti trčati, imamo puno posla s reorganizacijom Gradske uprave, gradskih poduzeća i Holdinga, da bismo ojačali institucionalne kapacitete Zagreba da bi zapravo osigurali da sve ono što je u našem programu možemo i provesti”, najavila je.

Manje gradskih ureda i veća transparentnost

Podsjetimo, Tomašević i Možemo! najavili su da će postojećih 27 gradskih ureda, a time i pročelničkih mjesta, smanjiti na 15-ak. Za to je potrebno izglasavanje u Skupštini. No Bandićeve pročelnike neće lako smijeniti. Za 11 pročelnika ugovori će prestati vrijediti do kraja godine, no nekima od pročelnika ugovori traju još tri godine i Tomašević ih, ako im i ukine urede, po zakonu ne može dati otkaz.

“Mi ćemo pričati sa svim pročelnicima i direktorima, vidjet ćemo koji su projekti u tijeku, koji su rokovi. Bit će normalna tranzicija vlasti. Imat ćemo 15-ak gradskih ureda i radi koordinacije, 27 ureda je previše, to je jasno”, rekao je nakon prvog kruga.

“Možemo odmah preustrojiti gradsku upravu i osnovati gradski ured za obnovu. Trenutno, 80 posto višestambenih zgrada nije ni predalo zahtjev za obnovu, jer se ljudi muče s dokumentacijom, što je podbačaj grada i države. Grad ima ljudske kapacitete da oformi ured koji će pomagati ljudima da ispune zahtjeve, da ne moraju skupljati dokumentaciju po gradskim i državnim uredima, nego da mi to radimo za njih i komuniciramo s građanima na njihovom kućnom pragu. Prva stvar koja će se odmah osjetiti nakon promjene vlasti bit će gradska uprava koja će postati otvorena, dostupna i transparentna”, rekao je.

Komentari