Zagreb će danas objaviti rezultate antigenskog testiranja učenika; Evo u kojem slučaju bi se uveo C model

Testiranje/ilustracija Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Mi oko 12 sati očekujemo objavu rezultata testiranja zagrebačkih školaraca. Možemo vidjeti da djeca nisu primarno asimptomatski zaraženi, ali ne bih govorio dok nemamo konačnu obradu”, rekao je Ivica Lovrić pročelnik za obrazovanje Grada Zagreba u emisiji U Mreži prvog na Hrvatskom radiju.

“Djeca nisu primarno simptomatski zaražena, koliko sam imao priliku vidjeti prošli tjedan u nekim segmentima. Testirano je između 2 i 2 i pol tisuće učenika. Ako zaraženost djece, asimptomatska zaraženost učenika bude veća od prosječne zaraženosti ili zaraženosti odraslih koji su testirani u školama, onda ćemo razmišljati o uvođenju C modela. Ukoliko bude manje, preostaje nam nastaviti ovim modelom nastave”, rekao je Lovrić.

Kolarić: Prijeći na C model u srednjim školama

“Ja već neko vrijeme ohrabrujem da se prijeđe na model C za srednje škole. Najbolje je za djecu da budu u školama, ali kad imamo tako visoku zaraženost da bi se mogao postići maksimum učinka racionalno je razmišljati o prelasku na online nastavu posebice zbog smanjenja gustoće prometa. Dolaze nam i božićni blagdani i družit ćemo se u obiteljima a ako bi djeca bla kod kuće bila bi u nekoj vrsti samoizolacije i bilo bi vjerojatno manje zaraza. Kolege s kojima sam ja razgovarao su stava da, kada imamo ovako snažne mjere da bi korist od dodatnog smanjena kontakata među srednjoškolcima i drugim ljudima koji se voze u javnom prijevozu, bila velika”, rekao je Branko Kolarić, epidemiolog i član Vladina znanstvenog savjeta.



Komentari